Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Utva käsittelee Viron ilmaharjoitusta tänään

Jussi Niinistö: "Ei ole kyse vesitetystä harjoituksesta."

Kotimaa
 
Tuomas Selänne
Jussi Niinistö
Jussi Niinistö Kuva: Tuomas Selänne

Valtiojohto viimeistelee Suomen osallistumista Viron Ämarin ilmaharjoitukseen. Tasavallan presidentin sekä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen (utva) valiokunnan on määrä käsitellä asiaa tänään perjantaina.

Valmistelun loppusuoralle on noussut malli, jonka mukaan Suomen Hornetit eivät lentäisi harjoituksessa lainkaan Ämarin kentälle. Sen sijaan Hornetit osallistuisivat harjoitukseen Suomen tukikohdista. Näin harjoitus toisi myös amerikkalaisia F16-hävittäjiä ja Ruotsin Jas Gripeneitä Suomen taivaalle.

"Eli näin kaikki voisivat osallistua harjoitukseen omista tukikohdistaan, ruotsalaiset Ruotsista ja amerikkalaiset Ämarista", sanoo puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps).

Malli olisi poliittisesti helpompi hyväksyä. Suomi viestisi selkeästi ja kiistattomasti, ettei se missään tapauksessa harjoittele Viron ilmapuolustusta. Tämä olisi tärkeä signaali herkässä kansainvälisessä tilanteessa.

"Voihan olla, että tämä on jonkun mielestä poliittisesti hyväksyttävämpi tapa harjoitella. Toisaalta ovathan suomalaiset hävittäjät jo monesti eri puolilla maailmaa vierailleet."

Niinistö painottaa, että harjoittelu Suomesta olisi myös kustannustehokasta.

"En edes pidä tarpeellisena, että menisimme Ämariin harjoittelemaan."

"Jos harjoitus tapahtuu Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen kesken Suomen valtion alueella, silloin Suomen lennonjohto ja kenttähenkilöstö saavat myös hyödyllistä harjoitusta."

Niinistö myös korostaa, että Suomenlahdella isompi harjoitus voi olla hankala.

"Suomenlahdella on lääniä, mutta siellä on vilkas kansainvälinen siviili- ja sotilasliikenne. Viron ilmatila on taas aika pieni."

"Hävittäjätaktiikan harjoittelulle Pori–Selkämeren ja Keski-Suomen alueet olisivat parempia, ja kaikki voisivat sitten lentää alueelle omista tukikohdistaan."

Niinistö kiistää, että harjoituksesta olisi tulossa pehmennelty versio. "En sano, että tämä olisi vesitetty harjoitus. Alun perinkään ei ollut tarkoitus, että suomalaiset lentävät Ämariin", hän sanoo.

Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyökaavailussa on ollut esillä myös lentotukikohtien yhteiskäyttö. Linjaukset on määrä julkistaa helmikuun 17. päivänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat