Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomea peittää viimetalvista paksumpi lumi

Ristijärvellä kahlattiin torstaina 115 sentin kinoksissa. Helmikuu on runsasluminen muuallakin.

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Vähälumisella Utön saarella ulkosaaristossa oli torstaina kolme senttiä lunta. Utö Handelin myymälänhoitaja Tommi Matikka lapioi ohutta lumikerrosta pois kaupan terassilta torstaiaamuna.
Vähälumisella Utön saarella ulkosaaristossa oli torstaina kolme senttiä lunta. Utö Handelin myymälänhoitaja Tommi Matikka lapioi ohutta lumikerrosta pois kaupan terassilta torstaiaamuna. Kuva: Sami Kilpiö

"Lumentulo saisi jo riittää", puuskahtaa metrisessä hangessa seisova peltiseppä Juhani Tolonen Ristijärven Mustavaaran kylällä Kainuussa. Hän yrittää asekeltaa tai oikeammin uida hangen poikki asuntovaunulle, jonka katolta pitäisi pudottaa nietos.

Suomen tämän hetken lumisin perukka pursuaa lunta.

Viiden kilometrin päässä Luukkosen talon pihalla sijaitsevassa Ilmatieteen laitoksen virallisessa mittauspisteessä hangen syvyys on 115 senttiä.

"En muista, että täällä olisi koskaan ollut näin paljon lunta. Viime viikolla sitä satoi kahden päivän aikana puoli metriä lisää", Tolonen ihmettelee pihallaan, joka sijaitsee Ylä-Kainuun tapaan korkealla vaaralla.

Pekka Fali
Ristijärvellä lunta on 115 senttiä. "En muista, että täällä olisi koskaan ollut näin paljon lunta", sanoo Juhani Tolonen.
Ristijärvellä lunta on 115 senttiä. "En muista, että täällä olisi koskaan ollut näin paljon lunta", sanoo Juhani Tolonen.

Vaikka hankiennätys on Ristijärvellä, lumen peitossa on nyt käytännössä koko Suomi. Lunta on monin paikoin selvästi viimetalvea enemmän.

"Vuodet eivät ole veljeksiä keskenään. Suuri osa sadealueista on tänä talvena kulkenut Keski-Suomen yli ja jäänyt siihen. Tämä selittää esimerkiksi Kainuun runsaan lumitilanteen", Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen summaa.

Ristijärvi sijaitsee Suomen lumisimmassa kolmiossa Ristijärvi–Suomussalmi–Puolanka. Se oli torstaina ainoa alue Suomessa, jossa Ilmatieteen laitos mittasi yli metrin kinoksia.

Alle 20 senttimetriä lunta taas on vain etelä- ja länsirannikon kaistaleilla.

Ulkosaariston Utö on perinteisesti Suomen vähälumisimpia paikkoja, ja niin on nytkin. Torstaiaamuna siellä oli kolmen sentin ohut lumipeite.

"Monin paikoin lunta on kuitenkin niin paljon, ettei se siitä mihinkään katoa. Mutta tietysti jos lauhtuu ja tuulee vaikka viikonlopun ajan, osa lumestakin saa äkkiä kyytiä", Jokinen sanoo.

Kummajaisena kartalla erottuu Kilpisjärvi. Siellä on vähemmän lunta kuin Kouvolassa.

"Vaikea sanoa, mistä tämä tarkalleen johtuu, mutta alue on ilmastoltaan erikoinen. Siellä voi sataa 30 tai 40 senttiäkin lunta vuorokaudessa. Jo yhden tai kahden sadepäivän puuttuminen voi näkyä", Jokinen pohtii.

Kainuussa Ristijärven 1 416 asukkaasta lähes joka kolmas on yli 64-vuotias.

Ilman naapuriapua eläkeläiset olisivat lumen kanssa pahoissa vaikeuksissa, kertoo kunnan tekninen johtaja Harri Helenius.

"Olemme tehneet periaatepäätöksen, ettei pihaliittymiä aurata umpeen, mikä helpottaa eläkeläisten lumitöitä", hän lisää.

"Naapuriapu ja talkoohenki ovat tallella Kainuussa. Kunnan rahkeet eivät riittäisi lumitöihin, sillä lunta on kaikkialla", sanoo naapuripitäjän Puolangan elinkeinoasiamies Heikki Kanniainen. Hänen mukaansa lumisuudestaan kuulun Puolangan Paljakan mittauspisteessä on joinakin talvina mitattu jopa puolentoista metrin hangenpaksuuksia.

Ristijärvellä Juhani Tolonen hyppää traktorin hyttiin lingotakseen pihaa.

"Onneksi tuli hankittua käytetty traktori. Kävin sillä puhdistamassa myös kilometrin päässä asuvan, 75 vuotta täyttävän velipuoleni pihan, joka oli lumen peitossa. Hän ei ole jaksanut tehdä lumitöitä", Tolonen sanoo.

Lähelle päärakennusta on muodostunut omituinen lumikeko. Se paljastuu autoksi, sillä hangen pinnassa näkyy vain sivupeili.

"Se on velipojan Nissan, joka otettiin pois rekisteristä, kun hän ei sillä aja talvella", Tolonen kertoo.

Tapio Mainio HS
Janne Toivonen HS
Ristijärvi / Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat