Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seitsemän kuntaa aikoo nostaa parkkisakkoja

Kotimaa
 
Tatu Lertola
Vä­him­mäis­vaa­ti­mus­ta roi­mem­pia mak­su­ja pe­ri­tään 128 kun­nas­sa.
Vä­him­mäis­vaa­ti­mus­ta roi­mem­pia mak­su­ja pe­ri­tään 128 kun­nas­sa. Kuva: Tatu Lertola

Pysäköintivirheestä voi pian joutua maksamaan nykyistä enemmän seitsemässä kunnassa. Sisäministeriö on kerännyt kunnilta ehdotukset pysäköintivirhemaksuja käsittelevää asetusta varten.

Kauniainen ja Tuusula ovat esittäneet sanktioihin suurimpia korotuksia. Kumpikin haluaa nostaa maksun 40 euroon. Kauniaisissa on tähän asti peritty 25 euron summia, kun Tuusulassa pysäköintivirheestä on vaadittu 20 euroa.

Suurimmista kaupungeista Oulu esittää korotusta 40–50 eurosta 50–60 euroon. Muut korotuksia esittävät kunnat ovat Hyvinkää, Kemi, Tornio ja Varkaus.

Hyvinkää ehdottaa maksun nostamista 50 euroon. Muut tavoittelevat 40 euron tasoa.

Sisäministeriön ylitarkastajan Elina Rydmanin mukaan esityksiä käsitellään kevään aikana. Viime vuosina asetus on annettu toukokuun alussa.

Pysäköinninvalvonnasta annettu laki määrää, että virhemaksu on vähintään 20 euroa. Kunnat voivat pyytää maksun nostoa, jos liikennetiheys, paikoitustilojen niukkuus, pysäköintivirheiden määrä, liikenteen sujuvuus tai muut liikenteelliset syyt sitä vaativat. Korotustarpeita on perusteltu myös ympäröivien kuntien keskimääräisellä maksutasolla.

Elina Rydmanin mukaan kuntien esitykset arvioidaan tilastojen avulla, minkä lisäksi alueiden poliisilaitokset antavat korotusten tarpeellisuudesta omat lausuntonsa. Tällä estetään kuntia nostamasta maksuja tarpeettomasti – esimerkiksi vain rahastuksen takia.

Vähimmäisvaatimusta roimempia maksuja peritään nyt 128 kunnassa. Väärinpysäköinti kirpaisee kaikkein eniten Helsingin ydinkeskustassa, jossa maksu on yhdellä pysäköintivyöhykkeellä 80 euroa. Muuten maksun suuruus on 60 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan pysäköintivirhemaksujen lukumäärät ovat vähentyneet viime vuosina. Vuonna 2010 koko maassa jaettiin 750 000 parkkisakkoa, kun vuonna 2013 vastaava luku oli 690 000.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat