Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seksuaalirikoksista tuomittu pakolainen karkotetaan

KHO määräsi miehen palautettavaksi Afganistaniin rikostaustan takia

Kotimaa
 

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on peruuttanut useista seksuaalirikoksista tuomitun afganistanilaisen kiintiöpakolaisen pakolaisaseman ja määrännyt tämän karkotettavaksi kotimaahansa. KHO kumosi ennakkopäätöksellään Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen.

Nyt 26-vuotias mies tuli Suomeen kymmenisen vuotta sitten kiintiöpakolaisena äitinsä ja kuuden sisaruksensa kanssa. Pakolaisasema perustui hänen äitinsä asemaan yksinäisenä haavoittuvana naisena ja yksinhuoltajana.

Ennen Suomeen muuttoaan perhe oli asunut useita vuosia Irakissa. He joutuivat muuttamaan Taleban-hallinnon takia Afganistanista Irakiin perheen isän kuoltua sairauteen.

Suomessa mies tuomittiin vuonna 2011 vankeusrangaistuksiin useista seksuaalirikoksista. Ensin hän sai yli kaksi vuotta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Puoli vuotta myöhemmin toinen käräjäoikeus tuomitsi hänelle neljä kuukautta ehdotonta vankeutta pakottamisesta sukupuoliyhteyteen.

Tämän jälkeen maahanmuuttovirasto päätti peruuttaa miehen pakolaisaseman. Päätöksen mukaan miehen kotiseutu Afganistanissa on niin turvallinen, ettei hän ole enää turvapaikan tai muun suojelun tarpeessa.

Koska pakolaisasema peruttiin, miehelle ei myöskään myönnetty enää oleskelulupaa. Sen sijaan hänet määrättiin karkotettavaksi kotimaahansa, koska seksuaalirikosten takia hänen katsottiin vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi maahanmuuttoviraston päätöksen. Sen mukaan Afganistanin turvallisuus- ja ihmisoikeustilanteessa ei ole tapahtunut niin merkittäviä ja pysyviä muutoksia, että maa olisi turvallinen miehelle.

Koska mies oli hallinto-oikeuden mukaan edelleen kansainvälisen suojelun tarpeessa, häntä ei voida rikoksista huolimatta karkottaa Suomesta.

Korkein hallinto-oikeus taas päätyi eri tulokseen. Se huomautti, että miehen pakolaisasema perustui nimenomaan äidin haavoittuvaan asemaan.

"Pakolaisasema ei ole perustunut esimerkiksi perhettä uhanneeseen poliittiseen, etniseen tai uskonnolliseen vainoon."

Miehelle ei voida myöntää oleskelulupaa, koska hän on syyllistynyt rikoksiin. KHO määräsi miehen karkotettavaksi rikosten perusteella. Oikeuden mukaan mies voisi vaarantaa yleistä turvallisuutta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat