Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radioaktiivisia aineita käytetään sairaaloissa ja tutkimuksessa

Kotimaa
 

Kaikki Helsinki-Vantaalle saapuva liikenne, matkustajat ja tulliposti kulkevat jossain vaiheessa säteilymittarien ohi. Mittauksia tehdään myös itärajan raja-asemilla, muttei Ruotsin- ja Norjan-vastaisilla rajoilla. Kaikille raja-asemille voidaan kuitenkin viedä liikuteltavia ja kannettavia säteilymittareita.

Laillisia eriä jotain ydinainetta tai radioaktiivista ainetta liikkui Suomessa viime vuonna noin 20 000 lähetystä. Pitkälti kyse oli lääketieteessä käytetyistä tutkimusaineista, sanoo ylitarkastaja Tapani Honkamaa Stukista.

Eniten radioaktiivisia lähetyksiä lähetti palovaroittimia maahantuova yritys.

Säteilytarkastusten määrää on vaikea arvioida, mutta jokainen Tullin kymmenistä säteilymittareista teki karkeasti ottaen mittauksen joka sekunti, Honkamaa sanoo.

Oma lukunsa säteilyvalvonnassa ovat romumetalleja Suomeen tuovat isot kierrätyslaitokset kuten Rautaruukin Raahen-sulattamo. Romukuormat hälyttävät muutamia kertoja vuosittain, mutta hälytykset ovat olleet turhia, kertoo kierrätys- ja mineraalituotteiden johtaja Marko Mäkikyrö.

Joskus hälytyksen on aiheuttanut romun seassa ollut palovaroitin, jonka lähettämän gammasäteilyn havaitsee vain erittäin herkillä mittareilla.

"Joskus sää vaikuttaa siihen, että kuormista tulee vääriä hälytyksiä. Säätilan muutos voi vaikuttaa taustasäteilyn määrään."

Säteilytiedustelua tehdään myös muualla kuin rajoilla, muun muassa Euroviisujen ja isojen konferenssien kaltaisissa tilaisuuksissa.

Esimerkiksi Helsingin vuoden 2005 yleisurheilun MM-kisojen kaikki katsojat kävelivät jossain vaiheessa säteilymittarin ohi. Mittauksissa kävi ilmi, että yksi 40 000 ihmisestä säteili.

Toiset tutkimukset osoittavat, että lääketieteellisistä syistä säteileviä on yksi 10 000:sta.

Luvattomia säteilylähteitä ei Suomessa juuri liiku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat