Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: 80-vuotiaat tyytyväisiä elämäänsä

Laulu pitää mielen virkeänä, sanoo 83-vuotias Tuomo Harjunen

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Helsinkiläinen Tuomo Harjunen kävi torstaina Kampin palvelukeskuksessa iltapäivän laulutuokiossa.
Helsinkiläinen Tuomo Harjunen kävi torstaina Kampin palvelukeskuksessa iltapäivän laulutuokiossa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

Suurin osa 80-vuotiaista on elämäänsä tyytyväisiä ja toimintakykyisiä, ilmenee Ilmarisen tekemästä tutkimuksesta. Enemmistö asuu edelleen omassa kodissaan.

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen selvitti vuonna 1935 syntyneiden eläkeläisten elämänlaatua, toimeentuloa ja heidän käyttämiään hoivapalveluita.

Yksi tällainen on Tuomo Harjunen, 83, joka asuu Pohjois-Helsingissä omakotitalossa vaimonsa kanssa. Entinen lihanleikkaaja on pääosin tyytyväinen elämäänsä.

"Oli suunnitelmissa, että lumilinko ostetaan. Mutta se on vain viiden minuutin työ eikä tarvitse enää autonpaikkaakaan luoda", Harjunen naurahtaa.

Hän oli torstaina Kampin palvelukeskuksessa laulamassa muiden eläkeläisten kanssa.

Vuonna 1935 syntyneistä noin 70 000 suomalaisesta elossa on noin 30 000. Heistä miehiä on 12 000 ja naisia 18 000. Tutkimukseen haastateltiin puhelimitse viime vuoden loka- ja joulukuussa heistä 500.

Vastaajissa oli sekä työ- että kansaneläkettä saavia eläkeläisiä ympäri Suomen. Valtaosa oli ollut eläkkeellä jo 20 vuotta. Miehillä takana oli keskimäärin 40 vuoden työura, naisilla vuosia työelämässä kertyi keskimäärin 35 vuotta.

Selvityksen mukaan valtaosa vastaajista, 87 prosenttia, asuu edelleen kotonaan. Heistä joka toinen asuu yksin. Tästä huolimatta itsensä yksinäiseksi tunsi vain 11 prosenttia vastaajista.

Tulos on jopa yllätys yleiseen mielikuvaan verrattuna, totesi Ilmarisen varatoimitusjohtaja Sini Kivihuhta. "Tällä ikäryhmällä yksinäisyys ei siis ole yleinen ongelma, vaikka yksilötasolla se sitä varmasti onkin."

Elinvoimaa 80-vuotiaat kertoivat saavansa erityisesti perheestä, sukulaisista ja ystävistä. Sosiaalisista suhteista voimaa saavat erityisesti naiset. Myös liikunta ja muut harrastukset ovat tärkeitä.

"Minulla on kaikkein parasta tämä lauluharrastus. Ja tietysti lapset, lastenlapset ja lastenlastenlapset. Meitä on neljässä polvessa", Harjunen sanoo ja kehuu vielä vaimonsa siihen päälle.

Monia ikääntyviä huolestuttaa kuitenkin oma terveys ja jaksaminen sekä yhteiskunnan teknistyminen.

Älypuhelinta Harjusella ei ole, mutta hän sanoo hoitavansa yhdessä vaimonsa kanssa esimerkiksi pankkiasiat netissä.

"Älypuhelinta en aio hankkia, vaikka olisin pojaltakin sellaisen saanut."

Eläketurvakeskuksen tilastojen mukaan 80-vuotias saa eläkettä keskimäärin 1 540 euroa kuukaudessa.

Miesten keski-eläke on 1 770 euroa, naisilla 1 380 euroa. Pieni osa, 7 prosenttia vastaajista on vain kansaneläkkeen varassa. Eläkkeen koki riittävään elämiseen hyvin joka toiselle vastaajista.

Niin kokee Harjunenkin. Hän laskee saavansa yhdessä vaimonsa kanssa yhteensä vähän keskimääräistä vähemmän, mutta se riittää vähintäänkin hyvin.

"Eläkkeeseen vaikuttaa se, että minä tein vuosia niin paljon ylitöitä kuin pystyin."

Suurimmalla osalla vastaajista, 74 prosentilla, on säästöjä, mutta vain harva on joutunut turvautumaan niihin. Joka kuudes oli tehnyt jossain vaiheessa eläkkeelle jäätyäänkin töitä. Vapaaehtoistyötä on tehnyt reilu kolmannes ja lastenlapsia hoitanut yli puolet.

Harjusen toiveet liittyvät terveyteen.

"Toive on, että alzheimer kehittyisi mahdollisimman hitaasti. Kaikki muu on pientä terveyden rinnalla."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat