Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeriö päätti säilyttää maakuntakentät

Leikkuri uhkaa, jos reittilennot päättyvät

Kotimaa
 
Vesa-Matti Väärä
Turun lentokentän toiminta on turvattu tulevaisuudessakin. Martin Elmqvist oli perjantaina lähdössä Tukholmaan.
Turun lentokentän toiminta on turvattu tulevaisuudessakin. Martin Elmqvist oli perjantaina lähdössä Tukholmaan. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Martin Elmqvist odotteli perjantaina Tukholman-lentonsa lähtöä Turun lentoasemalla.

"Ilman tällaisia pieniä lentokenttiä työmatkani olisivat huomattavasti pidempiä. [Tukholman] Arlandaan verrattuna Turun lentoasema on sitä paitsi siisti ja miellyttävä", Elmqvist kiitteli.

Artikkeliin liittyvät

Turku ja muut maakuntakentät saivat huokaista helpotuksesta, sillä perjantaina julkistettu lentoliikennestrategia ehdottaa nykyisen lentoasemaverkoston säilyttämistä. Vuodesta 2012 asti valmistellun strategian on pelätty ehdottavan useiden maakuntakenttien lakkauttamista.

Strategian taustaraportissa esitellään useita skenaarioita, joissa lentoasemaverkostoa karsittaisiin. Yhdessä vaihtoehdossa maahan jäisi Helsinki-Vantaan lentoaseman lisäksi vain neljä alueellista lentoasemaa. Tällöin lakkautuslistalle olisi joutunut Turun lentokenttä.

"Julkisuudessa esiintyneet arvailut eivät toteutuneet. Pitää muistaa, että Turussa on henkilö- ja rahtiliikenteen lisäksi myös ympärivuorokautista viranomaistoimintaa", sanoo maakuntajohtaja Kari Häkämies Varsinais-Suomen liitosta.

Kunnat ja maakunnat vastustivat voimakkaasti vaihtoehtoisia malleja, joten liikenne- ja viestintäministeriö pyrkii nyt pitämään kiinni nykyisestä verkostosta.

Strategiassa kuitenkin korostetaan maakuntakenttien markkinaehtoisen reittilentoliikenteen tärkeyttä. Finavialla on mahdollisuus luopua aseman ylläpidosta, jos reittilentoliikenne asemalle päättyy. Luopumismahdollisuus on kirjattu lakiin lentoasemaverkosta ja sen maksuista. Sen perusteella Finavia ja ministeriö aloittivat viime vuonna keskustelut Lappeenrannan lentokentän kohtalosta. Aseman ylläpitovastuu on tarkoitus siirtää maakunnallisille toimijoille ensi vuoteen mennessä.

Kaikki lentoasemat toimivat Helsinki-Vantaan lentoasemaa lukuun ottamatta tappiolla. Strategiassa halutaan vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa ja nostaa sen matkustajamäärä vuoteen 2030 mennessä 24 miljoonaan. Tähän tavoitteeseen päästään vahvistamalla Aasian-reittiliikennettä ja turvaamalla lentoyhteyksiä eritoten Venäjän kanssa tehtävillä ylilentosopimuksilla.

Muille Finavian asemille pitäisi löytää kasvavia kotimaan ja kansainvälisiä palveluita. Esimerkiksi Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen lentoasemia halutaan kehittää matkailun tarpeisiin.

"Lentoaseman tulevaisuus on keskuskunnan ja muiden toimijoiden käsissä. Toiminta pitää olla kuitenkin jatkossakin markkinaehtoista. Meillä on erimerkkejä epäonnistuneista subventoinneista. Jos lentoasemaa joudutaan tukemaan, sen loru on nopeasti loppu", Häkämies sanoo.

Toni Lehtinen HS
Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat