Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihtavuoren tykkiruuti käy kaupaksi – kiristynyt kansainvälinen tilanne auttaa

Kotimaa
 
Puolustusvoimat
Kainuun tykistörykmentti ampui Rovajärvellä marraskuussa 2010.
Kainuun tykistörykmentti ampui Rovajärvellä marraskuussa 2010. Kuva: Puolustusvoimat

Suomen ainoa ruutitehdas Vihtavuoressa teki viime vuonna mahdottomana pidetystä mahdollisen. Vielä toissa vuonna lopetusuhan alla ollut tehdas katkaisi vuosia jatkuneen tappioputken voitolliseksi.

Nammo Vihtavuoren myynti kasvoi viidenneksen vuoteen 2013 verrattuna. Liikevaihto oli 15,5 miljoonaa euroa.

Kauppansa tekivät sekä sotilasruudit että siviiliruudit.

"Hyvältä näyttää tästä eteenpäinkin", sanoo toimitusjohtaja Raimo Helasmäki. Tehdas on budjetoinut kymmenen prosentin kasvun tälle vuodelle, mutta tavoite on sitä korkeampi.

"Itsekin vähän yllätyin, tämä meni nopeammin kuin olimme suunnitelleet. Se oli positiivinen yllätys meille kaikille, ja reitti näyttää nyt tosi hyvältä."

Vihtavuoren ruutitehdas oli pitkään lakkauttamisen partaalla. Tehdas teki neljän miljoonan euron tappion sekä vuonna 2012 että 2013. Ylikapasiteettia oli paljon ja työntekijöitä liikaa.

Tehtaan ranskalainen omistaja Eurenco ajoi jo käytännössä Vihtavuoren tehdasta alas.

Valtiovaltakin tuntui suhtautuvan nihkeästi tehtaan tukemiseen, vaikka sen merkitys kriisitilanteen huoltovarmuudelle tunnustettiin. Taustalla oli se, että Puolustusvoimien ruutitilaukset olivat vähentyneet selvästi, eikä tilausmääriä ollut tarkoitus lisätä.

Vihtavuoren muutos alkoi runsas vuosi sitten, kun suomalaisten ja norjalaisten puoliksi omistama Nammo osti tehtaan. Valtiovalta oli lopulta arvioinut Vihtavuoren Suomen huoltovarmuudelle niin tärkeäksi, että sen pelastamista piti tukea.

Suomen valtio avitti kauppaa muun muassa valtiontakuulla, joka varmisti, ettei Nammon tarvitse vastata tehtaan mahdollisesti aiemmin aiheuttamasta ympäristön pilaantumisesta.

"Jokainen reikä tilkittiin, mikä pystyttiin. Teimme investointeja tehokkuuden parantamiseksi. Se on monen asian yhdistelmä", Helasmäki selittää.

Helasmäen mukaan positiivista käännettä auttoivat jälleenlataajille tarkoitetun ruutimyynnin käynnistyminen Yhdysvaltoihin ja tykkiruudin menekki.

"Jälleenlatausruudeista tuli 20–30 prosenttia lisää liikevaihtoa. Viime vuonna oli myös hyvä tykkiruutimyynti."

Jälleenlataajien parissa Vihtavuori on maailmalla erittäin tunnettu tuotemerkki.

Fakta

Pääosa ruudista menee vientiin

 Valtion ruutitehdas perustettiin Vihtavuoreen 1920-luvun alussa. Nykyisin se toimii nimellä Nammo Vihtavuori.

 Nammo on yhteisyritys, josta Norjan valtio omistaa puolet ja suomalainen Patria puolet.

 Vihtavuoren ruutitehdas työllistää 120 ihmistä.

 Nammo Vihtavuoren tuotteista 80 prosenttia menee vientiin.

 Noin puolet liikevaihdosta tulee siviilikäyttöön menevistä ruudeista.

 Tehdas valmistaa muun muassa tykistön ja kranaatinheittimien panoksia sekä keskikaliiperien laukauksia.

Tykkiruutikauppa on pitkäjännitteistä toimintaa. Helasmäen mukaan ei voida vielä sanoa, että kansainvälisen tilanteen kiristyminen olisi jo näkynyt ruudin myynnin kasvuna.

"Veikkaan, että tulevaisuudessa näkyy. Kansainvälinen tilanne vaikuttaa, mutta se tulee viiveellä. Sotilaspuoli tarvitsee budjettikäsittelyn, ja muutos tulee hitaammin kuin siviilipuolella."

Tykkiruudeissa Vihtavuoren tärkeimmät asiakkaat ovat Ranskan ja Suomen puolustusvoimat.

"Ranskaan suuntautuvia projekteja lähti liikkeelle silloin, kun Eurenco vielä omisti meidät. Eivät ne rupea enää ruutia vaihtamaan, kun se on jo kvalifioitu. Nyt ruutia menee Ranskaan, ja se on ihan kannattavaa liiketoimintaa."

Vihtavuoren tehdas on sopinut Suomen puolustushallinnon kanssa, että Puolustusvoimat ostaa ruutia runsaan kahden miljoonan euron edestä vuosittain. Määrä on selvästi vähemmän kuin parhaina vuosina, mutta Helasmäki uskoo, että Puolustusvoimien ruutiostot kasvavat.

"Vaalit tulevat ja uusi hallitus. Mitä sitten linjaavatkin, niin veikkaan, että tilaavat lisää ammuksia. Se koskee myös pienikaliiperiruuteja."

Tehdas on nyt hakemassa uusia asiakkaita Britanniasta.

"Uusia tykkiruudin asiakkuuksia haetaan, mutta ne eivät vaihdu kovin nopeasti. Ne ovat pitkiä prosesseja, jotka vievät vuosia. Hyväksynnät kestävät kauan, mutta sitten kun ne saadaan, niin sitten niitä ei vaihdeta. Sitten vain pitää tehdä sitä samaa laatua vuodet eteenpäin."

Länsi-Euroopassa ruutitehtaita on jäljellä puolisen tusinaa. Vihtavuoden tärkeimmän kilpailijat ovat Ranskassa, Belgiassa, Ruotsissa, Sveitsissä ja Tšekissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat