Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hornetit eivät lähde harjoittelemaan Viroon

Suomen ilmavoimat lentää sen sijaan Porin edustalla Yhdysvaltain ja Ruotsin kanssa

Kotimaa
 
Presidentti Sauli Niinistö kertoo Suomen osallistuvan Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa koulutukselliseen lentosotaharjoitukseen
Presidentti Sauli Niinistö kertoo Suomen osallistuvan Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa koulutukselliseen lentosotaharjoitukseen
Niinistö kommentoi asiaa hallituksen ja presidentin ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan kokouksen jälkeen. Kuvaus: Janne Järvinen.

Ne suomalaiset, jotka pelkäsivät Ämarin ilmaharjoitusta, voivat huokaista helpotuksesta. Ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteinen kokous päätti perjantaina, että Suomen ilmavoimat eivät lennä harjoittelemaan Viroon, vaan tutummalle harjoitusalueelle, Porin edustalle. Hornet-hävittäjät pyörähtävät maaliskuussa myös Ruotsin ilmatilassa. Hornetien ja ruotsalaisten Jas-hävittäjien lisäksi kolmeviikkoiseen harjoitusjaksoon osallistuu kahdesta neljään amerikkalaista F-16 Falcon -hävittäjää.

"Nyt täytyy tehdä tietynlainen selvä ero. Yhdysvaltalainen lento-osasto sijoittuu Ämariin", totesi tasavallan presidentti Sauli Niinistö perjantaina viestimille.

Tästä on kyse

 Ämarin ilmaharjoitus herätti kotimaassa laajan keskustelun. Suomen ilmavoimille kutsun harjoitukseen esitti Yhdysvallat.

 Perjantaina Suomi päätti ilmaharjoituksesta yhdessä Ruotsin ja Yhdysvaltojen kanssa.

 Yhdysvaltojen F16-hävittäjät nousevat harjoitukseen Viron Ämarista, mutta suomalaiset Hornetit Suomesta.

Niinistön mukaan Yhdysvaltojen tavoitteena on kertoa virolaisille, että Naton viides artikla toimii.

"Se on tuon Ämarin harjoituksen tehtävä."

Naton viides artikla on sopimus siitä, että aseellista hyökkäystä yhtä Naton jäsenmaata kohtaan pidetään hyökkäyksenä jokaista puolustusliiton jäsenvaltiota vastaan. Suomelle ehdotettu Ämarin harjoitus ei kuitenkaan suoranaisesti olisi ollut Nato-harjoitus.

Kokonaisuuden kannalta Suomelle voi olla hyödyllisempää, että harjoitus järjestetään tällä tavalla, arvioi vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista.

"Sisäpoliittisesti on helpompaa järjestää harjoitus näin. Se on päivänselvää."

Sitä se on myös ulkopoliittisesti, erityisesti Venäjän reaktiota ajatellen, Salonius-Pasternak pohtii.

"En ajattelisi, että harjoitus on tällä hetkellä Kremlin tärkein asia. Luulen, että heillä on siellä nyt muita asioita pöydällään", hän tarkentaa.

Viro on läpi Ukrainan kriisin suhtautunut Venäjän toimiin kovasanaisemmin kuin virallinen Suomi.

Vaikka Viroa saattaa ihmetyttää Suomen haluttomuus harjoitella Ämarissa, vanhemman tutkijan mielestä perjantaiset päätökset eivät aiheuta merkittäviä muutoksia Suomen suhteissa ulkovaltoihin.

"Sillä, missä harjoitellaan, on sisäpoliittisesti ollut selvästi merkitystä."

"Kommenttien perusteella on eri näkemyksiä siitä, minkä tyyppisissä harjoituksissa Suomen pitäisi olla mukana."

Salonius-Pasternak pitää keskustelua luonnollisena, sillä usean puolueen hallituksessa ulkopolitiikasta ollaan lähtökohtaisestikin montaa mieltä. Perusteellisesta keskustelusta voi myös seurata paljon hyvää: poliitikkojen kannat kirkastuvat ja terävöityvät.

Niinistö kommentoi aiemmin ilmaharjoituksesta käytyä keskustelua painokkaasti. "Hän on halunnut näyttää, että presidentti on relevantti ulko- ja turvallisuuspoliittinen päätöksentekijä", Salonius-Pasternak arvioi.

Ilmavoimien suunnittelupäällikön, eversti Jari Mikkosen mukaan lähtökohtana ovat kansalliset tarpeet.

"Tämä palvelee meidän lentokoulutustamme. Pystymme harjoittelemaan erilaista kalustoa vastaan."

"Tilannetta voi verrata harjoitustoimintaan pohjoisessa, Norjan ja Ruotsin kanssa."

Yhteiset harjoitukset ovat Lapissa lähes viikoittaisia. Ämarissakin on jo käyty muutaman kerran kääntymässä.

"Kyllä tämä mediahuomio pikkaisen yllätti", Mikkonen toteaa.

Markku Ulander Lehtikuva
Suomesta harjoitukseen Selkämerällä, Porin edustalla osallistuu kahdesta neljään Hornet-hävittäjää (kuvassa). Yhdysvallat lähettää harjoitukseen vastaavasti F-16 Fighting Falcon -koneita.
Suomesta harjoitukseen Selkämerällä, Porin edustalla osallistuu kahdesta neljään Hornet-hävittäjää (kuvassa). Yhdysvallat lähettää harjoitukseen vastaavasti F-16 Fighting Falcon -koneita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat