Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki-Vantaalla mitataan säteily kaikista – tulli etsii terroristeja

Tulli etsii terroristeja ja ydinaineiden salakuljettajia säteilymittareilla, joiden ohi kaikki kulkevat itärajalla ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Säteilyn vuoksi tulli pysäyttää myös monia lääkehoidossa olevia.

Kotimaa
 
Markus Jokela / HS
Helsinki-Vantaalla harmaan säteilymittaripylvään ohittaa matkatavara-aulassa. Tullitarkastajat mittaavat säteilyä myös omilla mittareillaan.
Helsinki-Vantaalla harmaan säteilymittaripylvään ohittaa matkatavara-aulassa. Tullitarkastajat mittaavat säteilyä myös omilla mittareillaan. Kuva: Markus Jokela / HS

Harva tietää, että tallustellessaan Helsinki-Vantaan lentokentällä tulliin on tullut jo muutamaan kertaan mitatuksi sen varalta, ettei säteile gamma- tai neutronisäteilyä.

Harmaan, noin rinnan korkeudelle yltävän pylvään ohittaa viimeistään tullin portilla, kun on astelemassa ulos matkatavara-aulasta.

Tausta

Radioaktiivisia aineita käytetään sairaaloissa ja tutkimuksessa

Kaikki Helsinki-Vantaalle saapuva liikenne, matkustajat ja tulliposti kulkevat jossain vaiheessa säteilymittarien ohi. Mittauksia tehdään myös itärajan raja-asemilla, muttei Ruotsin- ja Norjan-vastaisilla rajoilla. Kaikille raja-asemille voidaan kuitenkin viedä liikuteltavia ja kannettavia säteilymittareita.

Laillisia eriä jotain ydinainetta tai radioaktiivista ainetta liikkui Suomessa viime vuonna noin 20 000 lähetystä. Pitkälti kyse oli lääketieteessä käytetyistä tutkimusaineista, sanoo ylitarkastaja Tapani Honkamaa Stukista.

Eniten radioaktiivisia lähetyksiä lähetti palovaroittimia maahantuova yritys.

Säteilytarkastusten määrää on vaikea arvioida, mutta jokainen Tullin kymmenistä säteilymittareista teki karkeasti ottaen mittauksen joka sekunti, Honkamaa sanoo.

Oma lukunsa säteilyvalvonnassa ovat romumetalleja Suomeen tuovat isot kierrätyslaitokset kuten Rautaruukin Raahen-sulattamo. Romukuormat hälyttävät muutamia kertoja vuosittain, mutta hälytykset ovat olleet turhia, kertoo kierrätys- ja mineraalituotteiden johtaja Marko Mäkikyrö.

Joskus hälytyksen on aiheuttanut romun seassa ollut palovaroitin, jonka lähettämän gammasäteilyn havaitsee vain erittäin herkillä mittareilla.

"Joskus sää vaikuttaa siihen, että kuormista tulee vääriä hälytyksiä. Säätilan muutos voi vaikuttaa taustasäteilyn määrään."

Säteilytiedustelua tehdään myös muualla kuin rajoilla, muun muassa Euroviisujen ja isojen konferenssien kaltaisissa tilaisuuksissa.

Esimerkiksi Helsingin vuoden 2005 yleisurheilun MM-kisojen kaikki katsojat kävelivät jossain vaiheessa säteilymittarin ohi. Mittauksissa kävi ilmi, että yksi 40 000 ihmisestä säteili.

Toiset tutkimukset osoittavat, että lääketieteellisistä syistä säteileviä on yksi 10 000:sta.

Luvattomia säteilylähteitä ei Suomessa juuri liiku.

Vastaan on ehkä ehtinyt kävellä myös tullitarkastaja säteilymittari vyöllään.

Säteilymittarit ovat todella tarkkoja. Siksi tulli pysäyttää viikoittain säteilymittarin hälytyksen vuoksi keskimäärin 1–5 matkustajaa.

Kyse on säteilytiedustelusta. Sillä yritetään torjua radioaktiivisten aineiden salakauppaa ja estää terroristeja hankkimasta, kuljettamasta ja käyttämästä ydinmateriaaleja ja radioaktiivisia aineita.

Pahimmissa riskiskenaarioissa terroristit valmistavat likaisia pommeja. Toisaalta terroristit saattaisivat kyetä varastamaan ydinkärkiä tai valmistamaan ydinräjähteen.

Kaikkea tätä vastaan toimii laaja kansainvälinen viranomaisverkosto, ja mukana on myös Suomi.

Säteilyvalvonta kuuluu muun muassa poliisille, Rajavartiolaitokselle, Tullille, Pelastuslaitokselle ja Säteilyturvakeskukselle (Stuk).

Helsinki-Vantaalla tosin Tullin haaviin tarttuu terroristien sijaan potilaita.

Säteilymittarit ovat niin tarkkoja, että ne havaitsevat myös sairaalahoidossa ja esimerkiksi syöpätutkimuksissa olleet matkustajat, joiden elimistössä on jäämiä isotooppeja sisältävistä aineista.

Suomeen ei haluta yhtään mitään radioaktiivista ilman asiaankuuluvia lupia, rahtikirjoja ja kuljetustapoja.

Tätä valvoakseen Stuk ja Tulli ovat muutaman viime vuoden ajan kehittäneet säteilyvalvontaa muun muassa Helsinki-Vantaalla ja Suomen Venäjän-vastaisella rajalla. Tositestissä mittaukset olivat esimerkiksi Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen, jolloin tulli seurasi tehostetusti Japanista ja Aasiasta tulevien koneiden, matkustajien ja tavaran säteilyä.

Ongelmana uudessa tekniikassa vain on se, että sensorit tuottavat varsin monimutkaista informaatiota, sanoo Stukin turvateknologian johtava asiantuntija Harri Toivonen. Siksi tullilla on etäapuna Stukin asiantuntijoita tulkitsemassa mittarien välittämää dataa.

Toinen ongelma ei oikeastaan ole ongelma: mittalaitteet ovat hyvin herkkiä, ja niiden kuuluukin olla. Tästä syystä ne reagoivat myös esimerkiksi kilpirauhassyöpäpotilaisiin ja muihin sairaalahoidossa olleisiin, joilla ei ole minkäänlaisia lainvastaisia tarkoitusperiä. Heidän elimistössään vain on isotooppeja sisältävää ainetta.

Toivosen mukaan valvontatekniikka yritetäänkin kehittää niin hyväksi, ettei syöpäpotilasta tarvitse pysäyttää, vaikka säteily havaitaan tämän kävellessä lentoasemalla tai rajan yli. "Aika ajoin kuka tahansa voi vähän säteillä lääketieteellisistä syistä."

Helsinki-Vantaan läpi kulkee päivässä 40 000 ihmistä, ja vuosittainen matkustajamäärä on noin 15 miljoonaa. He kaikki kulkevat myös säteilymittarin ohi.

Myös rahdin, matkatavaroiden ja tullipostin säteily mitataan. Viime vuonna Helsinki-Vantaan tullipostissa oli yksi tosiasiallinen hälytys. Se koski postilähetystä, jonka mineraalien harrastaja oli tilannut Yhdysvalloista. Mineraalit säteilivät yli sallitun rajan, eikä lähetystä ollut kirjattu radioaktiiviseksi. Posti ei siksi suostunut toimittamaan sitä tilaajalle.

Muutama väärä hälytys viikossa ei siis ole paljon – tai kyse ei edes ole vääristä hälytyksistä vaan siitä, että mittarit todella toimivat.

Se, että tulli joutuu pysäyttämään säteilymittarien hälytysten vuoksi vaikka syöpäpotilaan, on tietenkin vähän harmillista, myöntää Lentotullin johtokeskuksen tullitarkastaja Petri Asuinmaa.

Koska hälytyksiin on reagoitava heti, tulli käytännössä aina pysäyttää hälytyksen aiheuttaneet matkustajat. "Moni hoitoa saanut osaa itsekin tulla Tulliin kertomaan, mitä on saanut."

Kun säteilymittari jossain päin kenttää on reagoinut johonkuhun, alkaa automaattinen kameraseuranta. Tullissa matkustaja sitten pysäytetään.

Nykytilanne on kaikille huomattavasti parempi kuin parin vuoden takainen, Asuinmaa sanoo. Kun kameraseurantaa ei ollut, tulli joutui joskus pysäyttämään satapäisen joukon ihmisiä portille tunnistaakseen käsimittareilla oikean henkilön.

Aina joku tietenkin kysyi, mistä oli kyse. Siihen, että tullivirkailijat etsivät radioaktiivisen säteilyn lähdettä, ei yleensä reagoitu järin tyynesti, Asuinmaa kertoo.

Kilpirauhassyövän hoidoissa tai vaikka aivoverenkiertotutkimuksissa saatu isotooppimäärä ei aiheuta vaaraa ympäristölle eikä säteilevänä matkustaminen ole mitenkään kiellettyä.

Pietarin-junien läpi säteilymittarin kanssa kävelevät tullitarkastajat havaitsevat esimerkiksi Helsingin yksityissairaaloissa syöpähoidoissa käyvät venäläismatkustajat.

Viime vuonna näitä säteilyhavaintoja venäläisistä potilaista oli junissa yhteensä 38.

Mittarien tarkkuudesta kertoo se, että muutamia vuosia sitten Stuk selvitteli Pasilan junavarikolla Vainikkalan tullin ilmoittamaa säteilyhavaintoa Allegro-junassa.

Säteilyn aiheuttajaksi paljastui jodi-131, jota käytetään kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon. Sen jäämiä löytyi junan vessan säiliöstä, vaikka säiliö oli ehditty tyhjentää ennen mittauksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat