Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Tytötkin kantavat puukkoa turvanaan

Viime vuonna Helsingissä takavarikoitiin 800 teräasetta

Kotimaa
 

Tampereen Tesomalla poliisi etsii parhaillaan tappajaa. Poliisi uskoo, että murhavälineenä on käytetty tavallisesta puukosta poikkeavaa Ka-Bar-taisteluveitsen kopiota.

Poliisin mukaan henkilöstä kertoo paljon se, onko hänellä mukanaan perinteinen puukko vai "ramboveitsi".

"Kyllä niitä käyttää varmaan sitten sellaiset ihmiset, joilla on merkintä tuolla poliisin rekistereissä ennestään", sanoo hälytystoiminnan johtaja, ylikomisario Jaakko Wallenius Helsingin poliisista.

Moni laiton teräase tuodaan Suomeen Virosta.

Tavanomaisempia puukkoja ja muita teräaseita kantaa yllättävän moni.

Esimerkiksi Helsingin kaduilla liikkuu runsaasti ihmisiä, jotka kertovat pitävänsä asetta mukanaan itsepuolustustarkoituksessa: jos joku käy päälle, on puukko heidän turvanaan, Wallenius kertoo.

Erityisen hämmästyttävää on se, että itsepuolustukseen tarkoitettuja teräaseita on mukana myös nuorilla tytöillä. Walleniuksen mukaan myös heillä syy puukon tai muun teräaseen kantamiseen on ehkä jopa lapsellinen usko sen luomaan turvaan.

Rikoskomisario Jouni Niskanen laski Helsingin Sanomien pyynnöstä, että viime vuonna poliisi takavarikoi peräti 800 puukkoa, veistä tai kirvestä julkisella paikalla olleilta henkilöiltä Helsingissä.

Se tarkoittaa, että joka päivä poliisi ottaa haltuunsa yli kaksi teräasetta. Niskanen painottaa, että 800 on tapausten määrä, ei henkilöiden määrä. Usein sama henkilö hankkii takavarikoidun puukon tilalle pian uuden, jonka poliisi jälleen ottaa pois ja antaa sakot. Yleensä he ovat ammatti- tai taparikollisia.

Walleniuksen mukaan teräaseita kannetaan mukana yhtä paljon nyt kuin ennenkin.

"Minun vajaan kolmenkymmenen vuoden kokemuksellani voin sanoa, että se ei ole hirveästi muuttunut mihinkään suuntaan. Aina niitä on ollut", Wallenius sanoo.

Hyvin harva panee puukon taskuunsa ja lähtee ulos sillä ajatuksella, että hän aikoo vahingoittaa toista ihmistä. "Mutta sitten kun joudutaan hankalaan tilanteeseen, se puukko kaivetaan esiin", Wallenius kertoo.

Wallenius pohtiikin, että kaikkia teräaseita laittomasti kantavia yhdistää pelko. Pelko siitä, että joku tulee päälle ja pitää puolustautua.

Puukko tai veitsi otetaan mukaan ulos lähtiessä siksi, että se on ainoa kotitaloudesta helposti löytyvä esine, joka mielletään itsepuolustukseen soveltuvaksi ja muita vahingoittavaksi.

Ampuma-aseita löytyy Suomessa monista kodeista, mutta ne eivät ole helposti mukaan otettavia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat