Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti korottaa jälleen maksuja

Merkkien hinnannousu on päihittänyt jopa Helsingin pörssin

Kotimaa
 
Ikimerkkien arvo on noussut viime vuosina nopeammin kuin pörssiosakkeiden.
Ikimerkkien arvo on noussut viime vuosina nopeammin kuin pörssiosakkeiden.

Kirjeen postittamisen hinta nousee maanantaina, kun Posti korottaa jälleen hintojaan. Ykkösluokassa kulkevan kirjeen maksu nousee yhdestä eurosta 1,10 euroon ja kakkosluokan kirjeen 0,90 eurosta yhteen euroon.

Postimaksut ovat kohonneet hyvin nopeasti viime vuosina. Kolmessa vuodessa ykkösluokan kirjeen lähettäminen on kallistunut liki 50 prosenttia ja kakkosluokan kirjeen lähes 70 prosenttia. Samassa ajassa kuluttajahinnat ovat kohonneet Suomessa vain nelisen prosenttia.

Hyvin harva tuote on kallistunut yhtä paljon kuin postimerkki. Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan vain kotimaan valmismatkojen hinta on noussut enemmän kuin kirjeen lähettämisen hinta kolmen viime vuoden aikana. Indeksissä on mukana liki 500 tavaraa ja palvelua.

Hinnannousu on ollut niin nopeaa, että postimaksun arvoisina säilyvät ikimerkit ovat periaatteessa olleet parempi sijoitus kuin Helsingin pörssin osakkeet. Kolmessa vuodessa Helsingin pörssi-indeksi on noussut hieman alle 50 prosenttia.

Käytännössä ikimerkkien arvo sijoituksena on kyseenalainen, koska niitä voi olla vaikea muuttaa takaisin euroiksi, toisin kuin pörssiosakkeita.

Posti perustelee hinnankorotuksia kirjeiden määrän vähenemisellä. Kolmessa vuodessa hintoja on pitänyt nostaa rivakasti, koska samaan aikaan jakelusta on kuluttajakirjepalveluista vastaavan johtajan Ulla Seppälän mukaan hävinnyt ainakin sata miljoonaa kirjettä.

Kirjepostin määrä vähenee kiihtyvään tahtiin. Seppälän mukaan Posti kuljetti viime vuonna osoitteellisia kirjeitä kymmenisen prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Posti ei ole kyennyt karsimaan kulujaan samaa vauhtia.

"Haasteena on se, että jakelureitit pysyvät. Samat reitit on jaettava, vaikka postin määrä vähenee", Seppälä kertoo.

Posti on hakenut säästöjä muun muassa irtisanomisin. Yhtiö oli viime vuonna yksi Suomen eniten työntekijöitä irtisanoneista yrityksistä.

Seppälä huomauttaa, että suomalaiset kotitaloudet käyttävät postimaksuihin noin 30 euroa vuodessa. Postin mukaan hinnankorotusten vaikutus on vuodessa keskimäärin noin 2–3 euroa.

Seppälä ei halua ennustaa, jatkuvatko hinnankorotukset yhä. Hänen mukaansa tulevat hinnat riippuvat siitä, miten kuljetettavien kirjeiden määrä muuttuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat