Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä keskittää asevoimaa pohjoiseen

Kotimaa
 
Igor Agejenko Ria Novosti
Venäläiskadetit harjoittelivat arktista sodankäyntiä Amurin alueella tammikuussa.
Venäläiskadetit harjoittelivat arktista sodankäyntiä Amurin alueella tammikuussa. Kuva: Igor Agejenko Ria Novosti

Venäjä perusti joulukuun alussa Suomen naapuriin pohjoisen voimaryhmän nimeltä OSK Sever. Se tarkoittaa pohjoista strategista johtoporrasta.

Sever on arktiselle alueelle muodostettu uudenlainen sotilasorganisaatio. Sever-voimaryhmän tehtävänä ei ole varustautua esimerkiksi Suomea vastaan, vaan valvoa Venäjän etuja laajalla arktisella alueella.

Venäläisten asevoimien muutokset Suomen rajan lähellä liittyvät Sever-johtoportaan muodostamiseen.

Sen ytimessä on Kuolaan sijoitettu Venäjän pohjoinen laivasto. Uuden johtoportaan alle on siirretty ja siirretään erilaisia puolustushaara- ja aselajijoukkoja muista Venäjän sotilaspiireistä.

Venäjän yleisesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov kertoi viime vuoden lopulla, että Severin yhteyteen on tarkoitus rakentaa tänä vuonna myös erityinen harjoituskeskus arktiseen sodankäyntiin.

Venäläisten lähteiden mukaan Sever-voimaryhmään perustetaan kaksi uutta pohjoista jalkaväkiprikaatia. Toinen uusista prikaateista on Alakurttiin paraikaa perustettava 80. motorisoitu jalkaväkiprikaati. Jalkaväkiprikaatin koko on normaalisti noin 5 000 miestä.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi joulukuussa, että toisen uuden pohjoisen prikaatin sijoitusalue on Jamalin Nenetsian autonominen piirikunta Siperiassa ja että prikaati perustettaisiin vuonna 2016.

Ensimmäiset 80. prikaatin sotilaat saapuivat Alakurttiin tammikuun puolivälissä. Tassin mukaan heitä odotti Alakurtissa kaksi kasarmia ja kanttiini. Arktisiin oloihin sopivia vaatteita ja lumikulkuneuvoja oli luvassa myöhemmin. Loppujen kasarmien ja asuinrakennusten kunnostustöiden ilmoitettiin valmistuvan maaliskuun loppuun mennessä.

Venäjän asevoimien suunnitelmista tihkuu tietoa tipoittain. Vielä viime vuoden maaliskuun puolivälissä kerrottiin, että Alakurttiin sijoitetaan 3 000 sotilasta ja että keskiössä olisi elektronisen tiedustelun rykmentti. Alkusyksyllä ilmestyi julkisuuteen lisäksi tietoja, että Alakurttiin tulee motorisoitu prikaati.

Venäjä ilmoitti jo kesällä 2011, että se perustaa arktiselle alueelle kaksi erityistä arktista prikaatia. Ne varustettaisiin samoin kuin Suomen, Ruotsin ja Norjan vastaavat pohjoisen joukot.

Toisen näistä prikaateista arveltiin olevan Petsamon 200. erillinen moottoroitu jalkaväkiprikaati. Toisen sijoituspaikasta ei ollut tarkkaa tietoa.

Alakurtti ei ole ainoa sotilastukikohta Suomen naapurissa, jota Venäjä vahvistaa. Petsamossa Sputnik-tukikohdassa oleva 61. erillinen merijalkaväkirykmentti muutettiin viime vuonna prikaatiksi.

Tämä niin sanottu Kirkenesin rykmentti tai prikaati sai uuden tarkka-ampujakomppanian ja sen muitakin osia vahvistettiin. Venäläistietojen mukaan prikaati saa tänä vuonna erikoiskoulutusta arktisiin oloihin. Koulutukseen kuuluu muun muassa laskuvarjolla hyppäämistä sekä käsi- ja tykistöaseiden käyttöä pohjoisissa oloissa.

Suomen kannalta kiinnostava vastaavanlainen erikoisjoukko on Kaliningradiin sijoitettu 336. erillinen kaartin merijalkaväkiprikaati, jolla on maihinnousukyky Itämerellä.

Venäjä vahvistaa asevoimiaan koko arktisella alueella Suomen rajalta Beringin salmelle. Sen tavoite lieneekin palauttaa pohjoisessa neuvostoajan veroinen sotilaallinen läsnäolo.

Venäjä on ilmoittanut, että se avaa pohjoisessa muun muassa kymmenen uutta lentotukikohtaa nykyisten neljän lisäksi. Myös tutkaverkostoa vahvistetaan.

Moscow Times -lehti kertoi syyskuussa, että Venäjä on alkanut rakentaa kuutta uutta sotilastukikohtaa pitkin pohjoista rannikkoaan. Ensimmäinen pystytettiin Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvalle Wrangelinsaarelle.

Tukikohdat rakennetaan esivalmistetuista moduuleista. Ne kootaan tähden muotoon, minkä vuoksi niitä kutsutaan "Pohjantähdiksi".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat