Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rinne kävisi palkkaerojen kimppuun

Räty moittii Sdp:tä "suurista puheista". Sipilä suhtautuu ehdotukseen neutraalisti.

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Sdp:n vaalipäällikkö Tytti Tuppurainen ja puheenjohtaja Antti Rinne osallistuivat puolueen puheenjohtaja- ja ehdokaspäiville Vantaalla lauantaina.
Sdp:n vaalipäällikkö Tytti Tuppurainen ja puheenjohtaja Antti Rinne osallistuivat puolueen puheenjohtaja- ja ehdokaspäiville Vantaalla lauantaina. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen lupaus tavoitella naisten ja miesten palkkaerojen tasaamista sai hallituskumppani kokoomuksen suutahtamaan lauantaina.

Vantaalla omiensa keskuudessa puhunut Rinne vannoi tekevänsä kaikkensa, että naisten ja miesten välinen palkkaepätasa-arvo poistuisi, jos puolue on seuraavassakin hallituksessa.

Rinne korosti, että puolueessa ei levätä ennen kuin naisen euro on yhtä arvokas kuin miehen.

"Tavoittelemme reilua Suomea, jossa nykyiset pienet tytöt eivät voi uskoa, että joskus äidit saivat samasta työstä pienempää palkkaa kuin isät", sanoi Rinne ja sai raikuvat aplodit.

Rinne tarkensi myöhemmin viestimille tavoitteekseen, että naisen euron on seuraavan vaalikauden lopussa oltava vähintään 90 senttiä. Nyt se on keskimäärin 82 tai 83 senttiä alasta riippuen. Palkkaerolla tarkoitetaan naisten ja miesten tilastollisia keskiansioita.

Hallituskumppani kokoomuksen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty kommentoi Rinteen ulostuloa happamasti.

"Voi kysyä, miksi demareilla oli viime sunnuntaina toinen ääni kellossa", sanoi Räty ja viittasi hallituksen viikon takaiseen ratkaisuun. Tuolloin hallitus päätti olla viemättä niin kutsuttua perhepakettia eteenpäin. Sen tarkoituksena oli jakaa perhevapaat ja siten tasata vanhempien vastuuta pienten lasten hoidosta.

Suurista puheista Rinnettä moittinut Räty korosti, että tasa-arvo ei edisty kauniilla puheilla, vaan tarvitaan myös tekoja.

Kokoomuslaisten mukaan Sdp ilmoitti ensimmäisenä, että se ei ole halukas viemään perhepakettia eteenpäin.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk) sanoi lauantaina suhtautuvansa neutraalisti Rinteen tasa-arvoehdotuksiin.

"Tätä ei ole erikseen mietitty", hän sanoi. "Tärkeintä on talouden tasapainottaminen niin, että hyvinvointierot eivät kasva."

Rinteen avausta hän piti hyvänä tavoitteena, mutta keskustalla ei ole ollut ajatusta korostaa sitä.

Rinteeltä kysyttiin lauantaina, miten samapalkkatavoite tarkalleen ottaen eroaa kokoomuksen vuoden 2007 vaalien alla esittelemästä tasa-arvotuposta. Rinne totesi, ettei hän lupaa valtiovallan puuttuvan palkkaratkaisuun. Palkkaeroja kavennetaan Rinteen mukaan useilla toimilla.

Rinne on puhunut naisten ja miesten palkkaeroista aiemminkin. Syksyllä hän nosti asian esille Demarinaisten liittokokouksessa Lappeenrannassa.

Vantaalaiseen elokuvateatteriin oli lauantaina kerääntynyt arvioiden mukaan 400 ihmistä Sdp:n puheenjohtaja- ja ehdokaspäiville.

Jos samapalkkavaatimus oli kädenojennus naisten suuntaan, Rinne ei selvästi halunnut unohtaa puolueensa vanhaa kaartia.

Sana "solidaarisuus" toistui puoluejohtajan puheessa useita kertoja. Rinne myös teki pesäeroa hallituskumppani kokoomukseen ja moitti pääministeripuoluetta konsensuskritiikistä ja hyväosaisten suosimisesta.

Rinne laski, että mikäli kokoomuksen tavoite julkisen sektorin kaventamisesta toteutuisi, se edellyttäisi noin 1,6 miljardin euron säästöjä joka vuosi vuosikymmenen ajan. Sellainen ei demarille käy.

Rinne ei esittänyt uusia säästökohteita. Sopeuttamista tarvitaan, mutta seuraavan hallituksen ohjelma ei hänen mukaansa voi rakentua julkisten menojen leikkausten varaan.

"Leikkaamalla ei tule kasvua. Myöskään rikkaita hyödyttävien veronalennusten linja ei meille käy."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat