Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mystiset kuviot hämmentävät Kolilla – "luonnonuskontojen harrastajat merkkaavat pyhiä paikkoja"

Metsähallituksen arkeologi: Uusien luonnonuskontojen harrastajat merkkaavat pyhiä paikkoja

Kotimaa
 
Hanna Kurvi
Kolin kansallispuiston kallioon on maalattu symboli. Metsähallituksen työntekijät arvioivat, että asialla ovat olleet uusien luonnonuskontojen harjoittajat.
Kolin kansallispuiston kallioon on maalattu symboli. Metsähallituksen työntekijät arvioivat, että asialla ovat olleet uusien luonnonuskontojen harjoittajat. Kuva: Hanna Kurvi

Jäkälää on raaputettu kallion pinnasta niin, että kallioon on syntynyt aurinkokuvio. Tai kallioon on maalattu symbolikuva. Tällaisia kuvioita on löytynyt Kolin kansallispuistosta Pohjois-Karjalasta viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kyse ei ole muinaisista piirroksesta, vaan 2000-luvun tekosista.

Kolin kansallispuiston kallioihin ja puihin on raaputettu ja maalattu erilaisia symbolisia kuvia, kuten kuun tai auringon kuvia, hedelmällisyyden symboleja.

Fakta

Kansallispuistossa kiellettyä

 Kansallispuistossa saa marjastaa ja sienestää, mutta sieltä ei saa poimia esimerkiksi kukkia tai villiyrttejä.

 Puita, pensaita tai muita kasveja ja niiden osia ei saa ottaa eikä vahingoittaa.

 Maa- tai kallioperää ei saa vahingoittaa eikä sieltä saa ottaa maa-aineksia.

 Metsästys, eläinten hätyyttäminen ja pyydystäminen on kiellettyä. Eläinten pesiä ei saa hävittää.

 Kansallispuistossa ei saa pitää lemmikkieläimiä vapaana.

 Kiellettyä on myös avotulen teko metsäpalovaroituksen aikaan ja roskaaminen.

Kuviot luokitellaan vahingonteoiksi, sillä kansallispuiston kallioiden ja kasvillisuuden vahingoittaminen on kiellettyä.

"Ikävä kyllä joka kesä ilmaantuu jokunen uusi kuvio. Työntekijämme ovat poistaneet ja pesseet niitä", sanoo Metsähallituksen erikoisasiantuntija Tiina Hakkarainen Kolilta.

Metsähallituksen luontopalveluiden arkeologi Henrik Jansson törmäsi mystisiin kuvioihin kartoittaessaan Kolia vuosina 2009–2010.

Hänen mukaansa kuviot liittyvät uusiin luonnonuskontoihin, joiden harrastajat tekevät pyhiinvaelluksia erilaisille voimapaikoille ja muille pyhinä pitämilleen paikoille.

"Nämä ilmiöt ovat nousseet voimakkaasti 2000-luvulla. Niille leimallista on, että monesta suunnasta tulevaa tarinaa ja myyttiä yhdistetään. Haetaan merkityksiä luonnosta ja mystiikasta", Jansson sanoo.

"Harmi vaan, että kallioihin ja puihin kaiverretaan. Kansallispuistoon kajoaminen on kielletty. Uskontoihin pitää suhtautua avoimesti ja suvaitsevasti, mutta kansallispuiston sääntöjä pitää noudattaa."

Kolin kuvioista ei ole tehty ilmoitusta poliisille. Vuosia sitten Jansson lähetti viestiä luonnonuskontoihin liittyville tahoille, mutta ei saanut vastauksia.

"Toivoisin, että tästä voisi keskustella heidän kanssaan. Uskon, että yhteisymmärrys löydetään."

Hakkaraisen mukaan kuviot johtavat Kolin kävijöitä harhaan, sillä osa epäilee niitä muinaismerkeiksi.

"Heille on kerrottava, että nämä ovat ihan uutta tuotantoa. Se on harmillista, sillä kansallispuistossa luonnon pitäisi antaa olla rauhassa."

Hakkarainen huomauttaa, että esimerkiksi kalliolla kasvavan jäkälän raaputtaja saattaa myös tuhota arvokasta ja harvinaista jäkälälajia, jonka kasvaminen kestää pitkään.

Koli ei ole ainoa paikka, jolle tietyllä tavalla ajattelevat ryhmät ovat jättäneet merkkejä. Jansson on törmännyt erilaisiin symbolikuviin myös muissa kansallispuistoissa, muinaisjäänteillä ja linnanraunioilla.

"Esimerkiksi Kaarinassa Kuusiston piispanlinnassa on tullut vastaan joitain symboleita. Osa ihmisistä tulkitsee historiaa eri tavoin kuin ammattilaiset."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat