Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Synnytyksestä voi tulla kymppitonnin lasku

Monet ulkomaalaiset synnyttävät Suomessa vuosittain ilman sosiaaliturvaa

Kotimaa
 
Tea Karvinen
Kätilöopistolla ja muissa Husin sairaaloissa synnytti viime vuonna ilman sosiaaliturvaa 29 äitiä.
Kätilöopistolla ja muissa Husin sairaaloissa synnytti viime vuonna ilman sosiaaliturvaa 29 äitiä. Kuva: Tea Karvinen

Kymmenet EU-maiden ulkopuolelta tulleet äidit synnyttävät Suomessa vuosittain ilman sosiaaliturvaa. He saavat sairaalasta laskun, jonka suuruus saattaa yllättää.

Pelkästään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin synnytyssairaaloissa synnytti viime vuonna 29 ulkomaalaista äitiä, jotka saivat käynnistään useiden tuhansien eurojen arvoisen laskun.

Poiminta

Synnytyksen hinta yllätti

Savon Sanomat kertoi tällä viikolla tapauksesta, jossa Kuopion yliopistosairaalassa synnyttänyt thaimaalainen nainen sai synnytyksensä loppulaskuksi 9 000 euroa.

Naisen suomalainen avopuoliso oli yllättynyt kuluista. Loppusummaa kasvattivat vastasyntyneen lapsen kaksi tehohoitopäivää, jotka maksoivat 3 000 euroa.

Jo ennen synnytystä pariskunnalla meni parituhatta euroa neuvolakäynteihin, jotka piti tehdä yksityisellä lääkäriasemalla. Raskauden ja synnytyksen kokonaiskulut ylsivät 11 000 euroon.

Nainen odottaa parhaillaan oleskelulupapäätöstä, joten hän ei toistaiseksi kuulu Suomen sosiaaliturvajärjestelmän piiriin.

Kela luokittelee avopuolison perheenjäseneksi, jos pari on asunut yli kuusi kuukautta yhdessä.

Naimisissa olevien kohdalla maksut eivät ole ongelma.

Jos henkilöllä ei ole kotikuntaa Suomessa, hän joutuu yleensä kustantamaan hoitonsa itse. EU:n alueella pääosa kustannuksista peritään valtiolta, josta potilas on kotoisin.

Turvapaikkaa hakevien naisten synnytykset kustantaa yleensä valtio.

Husin sairaaloissa normaali synnytys maksaa keskimäärin 2 500 euroa.

"Jos tulee vähänkin komplikaatioita, summa kasvaa jopa moninkertaiseksi. Osa tietää tähän varautua, mutta osalle se on iso paukku, ja maksuja joudutaan jälkikäteen selvittelemään", Hyvinkään sairaalan synnytysten ylilääkäri Ritva Hurskainen kertoo.

Kuopion yliopistosairaalassa lasku kirjoitetaan ulkomaalaiselle harvoin – enintään viisi kertaa vuodessa. Käytössä on pakettihinta, 6 000 euroa, joka kattaa mahdollisen keisarileikkauksen sekä kolmen päivän oleskelun sairaalassa.

Synnytysten ylilääkärin Leea Keski-Nisulan mukaan hinta on kohtuullinen.

"Yritämme selvittää, pitäisikö hinnan olla korkeampi. Jos synnytyksessä tulee ongelmia, todelliset kustannukset ovat hyvin äkkiä 10 000 euroa."

Keski-Nisulan mielestä laskun ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään.

"Jos ei ole varaa, he menevät kotimaahansa synnyttämään. Jos aikoo synnyttää Suomessa, eikä ole Suomen eikä EU-maan kansalainen, laskun joutuu maksamaan itse. Normaalin alatiesynnytyksen ja sen jälkeisen seurannan hinta on kotikunnalle noin 4 000 euroa. Itse maksavien synnytys ei voi olla halvempi."

Turussa ja Tampereella sosiaaliturvan ulkopuolelle jääviä synnyttäjiä on molemmissa keskimäärin alle kymmenen vuodessa. Lappeenrannassa ja Kotkassa heitä on joka vuosi muutama.

Kuopiossa ulkopuolista synnyttäjää kehotetaan maksamaan lasku saman tien käteisellä. Kokemusta on siitäkin, ettei rahoja ole koskaan saatu ja synnyttäjä on kadonnut kotimaahansa.

Husissakaan maksuja ei saada perittyä läheskään aina. Hurskaisen mielestä olisi selkeintä, että kaikki ulkomaalaiset hakeutuisivat Husin uuteen yksityissairaalaan Hyksin Oy:öön.

Siellä synnyttäjä maksaa pakettihinnan 8 000–9 000 euroa, johon sisältyvät mahdollisten komplikaatioiden kustannukset. Synnyttäjiä oli viime vuonna kymmenen. Vähäinen määrä on ollut sairaalalle iso pettymys.

Ilman sosiaaliturvaa jääneet synnyttäjät tulivat Suomeen ympäri maailmaa: Yhdysvalloista, Venäjältä, Kiinasta, Albaniasta, Kamerunista, Irakista, Kazakstanista.

Husin sairaaloissa synnyttäneet olivat kotoisin ainakin 20 valtiosta. Kolmannes heistä tuli EU-maista.

"EU-maiden potilas voi olla sosiaaliturvan ulkopuolella, jos ei toimita tarvittavia asiakirjoja meille laskutusta varten. Joukossa on myös suurlähetystöjen henkilöstöä", talouspalveluiden päällikkö Satu Willgren sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat