Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alakurtilla on tiiviit yhteydet Suomeen

EU ei myönnä uutta rahoitusta rajahankkeisiin Ukrainan kriisin takia

Kotimaa
 
Juha Metso
Sotilaiden entiset asunnot ovat rapistuneet käyttökelvottomiksi. Niiden tuhon sinetöi kahden vuoden takainen pakkastalvi, jolloin lämpövoimala jäätyi.
Sotilaiden entiset asunnot ovat rapistuneet käyttökelvottomiksi. Niiden tuhon sinetöi kahden vuoden takainen pakkastalvi, jolloin lämpövoimala jäätyi. Kuva: Juha Metso

Ukrainan sota heijastuu myös Suomen ja Venäjän pohjoiselle rajalle.

Alakurtin uuden kunnanjohtajan Oksana Vaisin tavoittaa Suomen puolelta Sallasta.

"Vielä hetki sitten elimme kuin kuolevan vuoteen vierellä ja saatoimme vain seurata, kuinka elämä hiipui. Nyt sairaan posket jo punertavat ja hän on noussut jaloilleen", Vais kuvailee sotilastukikohdan merkitystä Alakurtille.

Vais on taustaltaan yksityisyrittäjä, joka on osallistunut yhteistyöhankkeisiin Suomen kanssa yli kymmenen vuoden ajan. Ensimmäistä kertaa hän kävi Suomessa vuonna 2001. Hän on matkustanut varsinkin Kemijärvelle, kuten monet alakurttilaiset.

Oksana Vais
Oksana Vais

"Olimme eläneet koko elämämme rautaesiripun takana. Kun pääsimme käymään Suomessa, se tuntui samalta kuin olisi päässyt avaruuteen", Vais sanoo.

"On hienoa, että meillä on mahdollisuus puhua toistemme kanssa."

Sallassa Vais vieraili EU-rahoitteisen Kolarctic-rajayhteistyöhankkeen päätösseminaarissa. Hankkeen ansiosta Alakurtin tienhaaraan rakennetaan motellia, johon olisi tarkoitus houkutella myös suomalaisturisteja. Viereen on tulossa eläinpuisto.

Ukrainan sodan takia EU ei toistaiseksi myönnä uutta rahoitusta rajahankkeisiin. Siksi kanssakäyminen on ainakin parin seuraavan vuoden aikana kuntien omissa käsissä.

Juha Metso
Roman Konopljov vetää Alakurtissa motellihanketta, jota EU ehti rahoittamaan ennen Ukrainan sodan aiheuttamia pakotteita.
Roman Konopljov vetää Alakurtissa motellihanketta, jota EU ehti rahoittamaan ennen Ukrainan sodan aiheuttamia pakotteita.

Matkailijat alkoivat päästä Alakurttiin vapaasti vasta muutama vuosi sitten. Vais harmittelee, että suomalaisia näkee nykyään vähemmän kuin ennen. Kahvilat, kaupat ja muut palvelut ehtivät kuihtua, mutta Vais toivoo niiden elpyvän.

Sotilastukikohdan avaamisen takia huhutaan kylän sulkemisesta ainakin osittain, mutta virallisia suunnitelmia ei ole.

"Toivomme kovasti, että alue pysyy auki", sanoo Agropark Alakurtti -hankkeen vetäjä Roman Konopljov keskeneräisessä motellissa.

Toimittaja ja valokuvaaja saivat tehdä töitä vapaasti sotilasalueen ulkopuolella, mutta kiristynyt valvonta näkyi ennen Alakurttiin saapumista.

Naapurikaupungissa Kantalahdella rajavartijat tarkistivat passit ja viisumit heti junasta noustua. Illalla rajavartijaksi esittäytynyt mies tuli koputtamaan hotellihuoneen ovelle ja selvittämään matkan tarkoitusta. Perusteluna käynnille oli "nykytilanne".

Alakurtti kuului Suomeen vuoteen 1940 saakka, jolloin Suomi joutui luovuttamaan Sallan itäosan Neuvostoliitolle talvisodan jälkeen. Jatkosodassa saksalaiset ja suomalaiset joukot valtasivat kylän takaisin, mutta vetäytyivät 1944.

Alakurtin sotilastukikohta suljettiin vuonna 2009. Siellä sijaitsi helikopterirykmentti, jolla oli käytössään sotilaslentokenttä.

OIKAISU:
Jutussa kirjoitettiin, että Ukrainan sodan takia EU ei toistaiseksi myönnä uutta rahoitusta rajahankkeisiin. EU ei vielä myönnä uutta rahoitusta, koska uusi hankekausi on vasta valmisteilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat