Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä ja Tuomioja eivät vielä hakisi Nato-jäsenyyttä

Pääministeri Alexander Stubbin avaus ei saanut tukea

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
"Me emme näe Naton jäsenyyttä ajankohtaisena", sanoi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puolueen risteilyllä lauantaina.
"Me emme näe Naton jäsenyyttä ajankohtaisena", sanoi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puolueen risteilyllä lauantaina. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on lähempänä ulkoministeri Erkki Tuomiojaa (sd) kuin pääministeri Alexander Stubbia (kok) Nato-asiassa.

Sipilä vastasi median kysymyksiin Natoon liittymisestä vaaliristeilyllä Suomenlahdella.

"Meidän mielestämme Naton jäsenyys ei lisäisi Suomen turvallisuutta. Me emme näe Naton jäsenyyttä ajankohtaisena", Sipilä sanoi.

Hallitusohjelmassa hän kuitenkin haluaa pitää jäsenyyden auki. Hän jättäisi tilaa uusille ratkaisuille, "jos tilanne muuttuu".

Sipilän mukaan Suomi ja Ruotsi eivät muodosta uhkaa itään eivätkä länteen. Hänen mukaansa tilanne on parempi nyt kuin jos Suomen raja olisi Naton ja Venäjän raja. "Oman puolustuksen vahvistaminen on oleellista."

Nato-selvitykseen hän suhtautuu positiivisesti: "Natokumppanuuden jatkaminen on järkevää."

Ulkoministeri Tuomioja kommentoi lauantaina Fabebook-sivuillaan haastattelua, jonka pääministeri Stubb antoi Helsingin Sanomille. Siinä Stubb ajoi Nato-jäsenyyden hakemista jo seuraavalla vaalikaudella.

Stubbin arvion mukaan Nato-jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta.

Tuomiojan mukaan Nato-jäsenyys jopa vähentäisi Suomen vakautta: "Kun pääministeri, toki kokoomuksen puheenjohtajana, kertoo ajavansa Suomea Natoon, lienee kohtuullista, että minäkin, toki sosialidemokraattisena kansanedustajaehdokkaana, kerron hänen toivomansa avoimen keskustelun merkeissä, että pidän ajatusta Suomen ja Ruotsin liittymisestä Natoon asiana, joka turvallisuutemme vahvistamisen asemesta vähentäisi vakautta ja toisi lisää sotilaallisia jännitteitä myös meidän rajoillemme ja lähiympäristöömme."

"En ymmärrä puhetta siitä, että tällainen liittoutuminen edustaisi avointa ja kansainvälistä Suomea. Olisihan se liikettä, mutta siitä voi seurata raju äkkipysäys", Tuomioja jatkoi.

Stubbin mukaan kokoomus haluaa edistää Nato-keskustelua tuomalla ensi hallituskaudella eduskuntaan Nato-selonteon.

Nykyinen hallitusohjelma sanoo, että Suomi ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä eikä "tämän hallituksen aikana valmistele Nato-jäsenyyden hakemista".

Erkki Tuomioja
Erkki Tuomioja
Alexander Stubb
Alexander Stubb
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat