Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta lisäisi rahaa kodeille

Puheenjohtaja Juha Sipilä esitti lisää rahaa kotipalveluihin ja omaishoitoon

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Puheenjohtaja Juha Sipilä villitsi keskustaväkeä vaaliristeilyllä Suomenlahdella. Vasemmalla varapuheenjohtaja Anu Vehviläinen ja puoluesihteeri Timo Laaninen.
Puheenjohtaja Juha Sipilä villitsi keskustaväkeä vaaliristeilyllä Suomenlahdella. Vasemmalla varapuheenjohtaja Anu Vehviläinen ja puoluesihteeri Timo Laaninen. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Keskusta linjaa vaaliohjelmassaan, että lastensuojeluun, omaishoidon tukeen ja perheiden kotipalveluihin on laitettava lisää rahaa ensi vaalikaudella.

"Näihin täytyy olla varaa", puheenjohtaja Juha Sipilä sanoi puolueen vaaliristeilyllä Tallinnassa. Näihin kolmeen puolueen painopisteeseen keskusta käyttäisi 300 miljoonaa euroa vuodessa.

Jos keskusta on hallitusvastuussa vaalien jälkeen, omaishoidon tuen maksatus siirretään Kelan hoidettavaksi. Silloin myös maksatuksen kriteetit yhdenmukaistuvat koko maassa.

Tällä hetkellä omaishoitajat ovat eriarvoisessa asemassa, kun kunnat päättävät maksujen suuruudesta oman kantokykynsä mukaan.

Keskustan näkemys on ollut, että ensi vaalikaudella valtion on säästettävä 2 miljardia euroa. Nyt kun puolue esittää 300 miljoonan lisämenoja, säästötarve kasvaa 2,3 miljardiin.

Säästölistaa Sipilä ei vielä julkistanut, mutta esimerkiksi koulutuksesta hän ei halua säästää, koska se on yksi puolueen strategisista painopisteistä.

Myöskään verolinjauksiaan keskusta ei vielä julkistanut. Sipilä kuitenkin paljasti, että keskustan vero-ohjelmassa on sekä veronkiristyksiä että -kevennyksiä. "Lopputulos on neutraali."

Sipilä sanoi, että bruttoveroaste ei saa nousta. Samaa viestitti kokoomus perjantaina.

Keskustan verohelpotukset kohdistuvat etupäässä yrityksiin, jotta niiden edellytykset investoida ja työllistää paranevat.

Sipilä väläytti osittaista "Viron mallia", jonka idea on kannustaa yrityksiä käyttämään osinkoina jakamatonta voittoaan investointeihin.

Pienituloisten ansiotuloverotusta Sipilä keventäisi ja yksin elävien kotitalousvähennyksen enimmäismäärää hän korottaisi.

Vaaliohjelman mukaan Suomen on lopetettava velaksi eläminen 6–7 vuodessa. Suomi pitää saada kahden prosentin kasvu-uralle vaalikauden aikana.

Sipilä puhui jälleen kasvurahastosta, jolla helpotettaisiin yritysten rahoituksen saantia. Valtio laittaisi rahastoon pesämunan myymällä omaisuuttaan. Keskusta tavoittelee 200 000 uutta työpaikkaa kymmenessä vuodessa.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) on ilkkunut, että heitto 200 000 uudesta työpaikasta "ei vielä kerro itse asiassa yhtään mitään".

Sipilä ei malttanut olla iskemättä takaisin. Sipilän mukaan kokoomuksen tavoite 75 prosentin työllisyysasteesta vaalikauden aikana tarkoittaa sitä, että 200 000 työpaikkaa pitäisi saada neljässä vuodessa.

Tavoitteen 75 prosentin työllisyysasteesta Sipilä jakaa.

Tallinnan-risteilyllä oli mukana noin 1 800 keskustalaista ympäri maata.

Heille jaettiin pahvinen kakkara, joka on vaaliohjelmaksi painettu versio Sipilän kuuluisasta puisesta kakkarasta, jossa tärkeimmät tehtävät on kirjattu neljään lohkoon: julkinen talous, huolenpito, talouskasvu ja vastuunotto.

Kakkara on muodoltaan pyöreä, mikä sai puoluesihteeri Timo Laanisen kutsumaan ohjelmaa ympäripyöreäksi.

Olli Pohjanpalo HS
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat