Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko alkoholintuonti lisääntynyt vai vähentynyt?

THL:n ja Panimoliiton tilastot poikkeavat toisistaan

Kotimaa
 
Jussi Nukari Lehtikuva
Viron-tuomisia Helsingin Länsisatamassa viime toukokuussa.
Viron-tuomisia Helsingin Länsisatamassa viime toukokuussa. Kuva: Jussi Nukari Lehtikuva

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Valvira, valtiovarainministeriö ja Alko julkistavat maanantaina tutkimuksen siitä, paljonko suomalaiset tuovat alkoholijuomia ulkomailta.

Panimoliiton mukaan tuonti on suurempaa kuin aiemmat vastaavat tutkimukset kertovat. Panimoliiton ja yhteistyökumppaneiden teettämän, Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n toteuttaman tuoreen matkustajatutkimuksen mukaan suomalaiset toivat 2014 Virosta 64 miljoonaa litraa alkoholia. Siitä 32 miljoonaa oli olutta ja yli 4 miljoonaa väkeviä.

Onko maanantaina julkistettavien lukujen mukaan tuonti kasvanut vai vähentynyt, THL:n johtava asiantuntija Esa Österberg?
"Mietojen alkoholijuomien matkustajatuonti on lisääntynyt, mutta väkevien vähentynyt. Sadan prosentin alkoholiksi laskettuna tuonti on hieman pienentynyt vuodesta 2013. TAK:n luvut miedoissa juomissa ovat hieman suuremmat kuin meidän, mutta meidän tutkimuksessa väkevien tuonti on selvästi suurempi."

Miksi tulokset eroavat?
"Meidän lukumme kerätään puhelinhaastatteluna. Joka viikko 500 ihmiseltä kysytään viimeisen kahden viikon tuontia. TAK haastatteli laivalla matkustajia tiettyinä jaksoina. Tiedämme hyvin, että tuonti tammikuussa on vähäisintä ja kesäkuukausina korkeinta."

Ovatko maanantaina julkistettavat luvut virallisia ja luotettavia?
"Tilastokeskus julkaisee ne osana Suomen virallista tilastoa. Panimoliitto aloitti tämän tutkimuksen (alkoholin matkustajatuonnin) keräämisen 2004, kun Viro liittyi EU:hun. Myöhemmin muita elinkeinoelämän ja viranomaisten tahoja tuli mukaan. Tutkimme yhdessä 2012 saakka, jolloin Panimoliitto jäi pois. Konsensuksen saavuttaminen tuloksista oli vaikeaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat