Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen on syntymässä uusi eläinlääkintä­palveluiden jättiläinen – pienyrittäjä pelkää hintojen polkemista

Eläinlääkäreitä ja eläintenomistajia kiinnostaa, miten Univetin ja Animagin liitos vaikuttaa

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Eläinlääkäri Sirje Salmela tutkii Sari Kärjen Hippo-koiraa Kuopion Yksityisellä Eläinlääkäriasemalla. Kärki valitsee klinikan eläinlääkärin ammattitaidon, varustetason ja vastaanottoaikojen perusteella.
Eläinlääkäri Sirje Salmela tutkii Sari Kärjen Hippo-koiraa Kuopion Yksityisellä Eläinlääkäriasemalla. Kärki valitsee klinikan eläinlääkärin ammattitaidon, varustetason ja vastaanottoaikojen perusteella. Kuva: Akseli Muraja

Suomeen on muodostumassa eläinlääkintäpalveluiden jättiläinen, sillä alan kaksi suurinta toimijaa Animagi ja Univet ovat yhdistymässä. Pohjoismaiseen eläinlääkintäketjuun kuuluva Univet on ostamassa Suomen suurinta toimijaa Animagia.

Eläinlääkäriala on ketjuuntunut voimakkaasti viime vuosina aivan kuten ihmisten terveyspalvelut jo aiemmin.

Fakta

Ketjuuntuminen voi tuoda muutoksia

 Suurketju voi nostaa tai laskea hintoja. Jos paikkakunnalla ei ole muita klinikoita, asiakkaan on maksettava kalliitkin taksat. Hintojen lasku taas voi käydä kohtalokkaaksi pienille yksityisklinikoille.

 Eläinlääkäriliitto pelkää, että iso työnantaja voi polkea alalle tulevien eläinlääkäreiden työehtoja.

 Myönteistä on, että iso ketju voi parantaa ja helpottaa eläinlääkäreiden täydennys- ja erikoiskoulutusta sekä hankkia kalliita hoito- ja tutkimuslaitteita.

Univetin ja Animagin yrityskauppa ei ole vielä lainvoimainen, sillä Kuluttaja- ja kilpailuvirasto (KKV) tutkii parhaillaan estääkö se kilpailua paikkakunnilla, joilla on molempien klinikat. Sellaisia ovat esimerkiksi Lappeenranta, Oulu, Jyväskylä, Kouvola ja pääkaupunkiseutu.

Eläinlääkäriliiton mukaan suurketju saisi joillakin alueilla määräävän markkina-aseman.

Liiton puheenjohtaja Kirsi Sarion mukaan yrityskauppa vaikuttaa joka tapauksessa eläinlääkäreiden työhön, työllistymiseen ja yrittämiseen.

"Ei ole toivottavaa, että yksi yritys on määräävässä asemassa, oli kyseessä ruokakauppa tai eläinlääkäriasema."

Kennelliiton viestintäjohtaja Kaija Unholan mielestä ketjuuntuminen on koiranomistajille hyvästä, jos se tarkoittaa laadukkaita, helposti ja nopeasti saatavia palveluita. Hän uskoo, että ketjut voivat myös satsata päivystystoimintaan ja tehdä joitain toimenpiteitä edullisesti.

"Toki kirjo on toivottavaa. Kuluttajien kannattaa seurata hintoja ja olla hereillä."

Hintojen laskeminen on kuluttajien toive, mutta pienyrittäjien pelko. Eläinklinikka Kotisalon eläinlääkäri Liisa Kotisalo pitää uhkana juuri sitä, että suuryritys polkee hintoja hoidoissa, joihin pienet haluaisivat keskittyä.

Kotisalo pyörittää yhden naisen klinikkaa Lappeenrannassa, jossa on molempien ketjujen toimipisteet. Tähän mennessä ketjuklinikat ovat tuoneet Kotisalolle lisää asiakkaita.

"Niiden toimintatapa on erilainen, koska siellä tehdään bisnestä. Tutkimuksia ja laboratoriokokeita tehdään paljon eli heti ammutaan tykillä kärpästä. Eläinten omistajat eivät pidä siitä, koska se tulee kalliiksi", hän sanoo.

Animagi ja Univet ovat laajentuneet ostamalla yksityisklinikoita ja perustamalla uusia. Nyt suomalaisomisteiseen Animagiin kuuluu 38 klinikkaa.

Univetillä on 18 klinikkaa. Vuonna 2012 se yhdistyi pohjoismaiseen ketjuun, jonka taustalla on pääomasijoitusyhtiö.

Seuraavaksi suurin toimija on kuopiolaislähtöinen Tuhatjalka, jolla on seitsemän toimipistettä.

Univetin ja Animagin toimitusjohtajat eivät kommentoi keskeneräistä kauppaa.

"Pääomasijoittaja tuo alalle pääomia", Univetin vt. toimitusjohtaja Jukka Toivanen sanoo.

"Ketjuuntuminen mahdollistaa osaamisen ja palveluiden tason parantamisen kouluttamalla henkilöstöä, tekemällä investointeja ja laitehankintoja. Tällä toimialalla ketjuuntuminen on vasta alussa."

Kuopiossa toimii toistaiseksi ketjuklinikoista vain Tuhatjalka.

Kuopiolainen welsh corgi pembroke -koirien kasvattaja Sari Kärki uskoo, että ketjuuntuminen voi lisätä hintakilpailua.

Kahdeksan koiran omistaja valitsee klinikan eläinlääkärin ammattitaidon, varustetason ja vastaanottoaikojen perusteella.

"Hintoja tulee vähän seurattua perustoimenpiteissä kuten rokotuksissa. Jos tulee vaikka leikkaus, eläinlääkärin ammattitaito ratkaisee."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat