Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Tällä on nautinto purjehtia"

Yksinpurjehtija Ari Huusela toi kilpaveneensä rahtilaivalla Karibialta venenäyttelyyn Helsinkiin

Kotimaa
 
Leif Rosas
Ari Huuselan Ariel-vene saapui lauantaina aamulla rahtilaivalla Vuosaaren satamaan. Sieltä se kuljetettiin näytille Helsingin Messukeskuksen venemessuille.
Ari Huuselan Ariel-vene saapui lauantaina aamulla rahtilaivalla Vuosaaren satamaan. Sieltä se kuljetettiin näytille Helsingin Messukeskuksen venemessuille. Kuva: Leif Rosas

Ari Huuselan purjeveneen navigointipöydällä on käsin kirjoitettu vihko. Vihkon on tehnyt Kannelmäen peruskoulun 4B-luokka.

"Kyllä selviit. Kerttu", lukee yhdellä sivulla.

Kuka?

Ari Huusela

Ari Huusela

 Syntynyt 1962.

 Ammatiltaan lentokapteeni.

 Harrastaa kilpapurjehdusta.

 Osallistunut kolmeen Atlantin yli ulottuvaan yksipurjehduskilpailuun.

 Pääsi viime marraskuussa ensimmäisenä pohjoismaalaisena Route du Rhum -kisan maaliin. Sijoitus oli luokassaan yhdeksäs.

Kertun terveisten viereen on piirretty vaaleanpunainen sydän. Huusela selaa vihkoa kasvot hymyssä. Sivuille on kirjoitettu neljäsluokkalaisten terveisiä. "Kerttu oli asian ytimessä."

Huusela osallistui marraskuussa Ariel-veneellään Route du Rhum -valtameripurjehdukseen. Vaativa kilpapurjehdus alkoi Ranskasta ja päättyi Karibian Guadeloupeen. Kannelmäen neljäsluokkalaiset seurasivat tiiviisti hänen purjehdustaan ja siihen valmistautumista.

Kaksi vuotta valmistelua ja kolme viikkoa purjehdusta, Huusela tiivistää.

Ariel on nyt näytteillä venemessuilla Helsingissä.

"Se on sen näköinen, että maailmaa on nähty", sanoo Huusela.

"Tätä ei ole vahattu tai puunattu sen kummemmin, vain huuhdeltu pahimmat kurat päältä pois."

Ariel on valmistunut Ranskassa vuonna 2007. Sen ensimmäinen omistaja oli ranskalaisperhe, joka ehti purjehtia sillä kaksi kertaa Ranskasta Karibialle ja takaisin. Huusela osti veneen kaksi vuotta sitten.

Ariel eroaa tavallisista veneistä, mutta Huusela vakuuttaa, että Ariel on kaikesta huolimatta perinteinen matkavene.

"Matkaveneiden pitäisi olla juuri tällaisia. Veneen pitäisi olla perusajatukseltaan suunniteltu valtamerelle yksinpurjehdukseen, koska silloin se on turvallinen ja kestävä ja perheen kanssa on helppo liikkua."

Ariel on suunniteltu alusta alkaen yksinpurjehdukseen. Sitloorassa eli istuinkaukalossa on kaikki helposti käsillä: jaloille löytyy tukea, vinsseihin yltää ja näkyvyys on hyvä.

Ariel on 40 jalkaa pitkä lasikuituvene, jonka hiilikuituinen masto yltää 19 metrin korkeuteen merenpinnasta. Sitlooran reunoilla roikkuvat köysipussit.

"Veneessä on 800 metriä köyttä", Huusela sanoo.

"Purjeen vaihdon tai jonkin manööverin jälkeen tässä on melkoinen köysien spagettilaatikko, joka pitää siivota. Purjehdus on oikeastaan jatkuvaa siivoamista."

Arielilla on seitsemän vuoden aikana purjehdittu jo 30 000 merimailia. Tavallinen retkivene kerää Suomessa ehkä tuhat merimailia vuodessa.

"Sisustuksessa ei ole tiikkiä niin paljon kuin olemme tottuneet matkaveneissä. Tämä on 40 prosenttia kevyempi ja tässä on 40–50 prosenttia enemmän purjepinta-alaa kuin normiveneessä. Tällä ei ajelehdita paikasta toiseen. Tällä on nautinto purjehtia."

Huusela kertoo, että yksinpurjehdus perustuu autopilottien käyttöön. "Ilman autopilottia ei ole yksinpurjehdusta."

Arielissa on kolme toisistaan riippumatonta autopilottia. Sähköntuottojärjestelmiä veneessä on neljä: veneen perässä pyörivä hydrogeneraattori, veneen oma dieselmoottori, polttomoottorikäyttöinen aggregaatti ja aurinkolaturit. Mittaristojakin on kaksi.

Kaikesta näkyy Huuselan ilmailutausta. Varajärjestelmiä on varajärjestelmien päälle. Turvallisuus ennen kaikkea.

Entinen lentokonemekaanikko ja nykyinen lentokapteeni Huusela oli sunnuntaina iltapäivällä lähdössä lentämään Finnairin Airbus-konetta Tokioon.

"Minulla on sushi-vaje", hän heittää.

"Ilmailu on haaveideni työtä. Ilmailu on merkinnyt enemmän elämässä, mutta purjehdus on hyvänä kakkosena. Ne täydentävät hienosti toisiaan." 

 

Vene 15 Båt -messut ovat avoinna Helsingin Messukeskuksessa 15. helmikuuta asti.

Arttu Luhtala HS
Ariel-vene esillä Helsingin Messukeskuksessa.
Ariel-vene esillä Helsingin Messukeskuksessa.
Ari Huusela Ariel-veneensä kannella.
Ari Huusela Ariel-veneensä kannella.
Veneen sisällä on hyvät ruoanlaittomahdollisuudet.
Veneen sisällä on hyvät ruoanlaittomahdollisuudet.
Ariel-veneen navigointilaitteistoa.
Ariel-veneen navigointilaitteistoa.
Valtameripurjehtija Ari Huusela toi kilpaveneensä Karibialta Helsinkiin näytille
Valtameripurjehtija Ari Huusela toi kilpaveneensä Karibialta Helsinkiin näytille
Kilpapurjehtija ja lentokapteeni Ari Huusela toi valtameripurjehdukseen suunnitellun Ariel-kilpaveneensä lauantaina Helsinkiin. Vene kuljetettiin rahtilaivasta suoraan Messukeskuksen veneilymessuille, jossa siihen voi käydä tutustumassa. Huusela on purjehtinut kilpaa lähes kolmekymmentä vuotta. Takana on yli 42 000 merimailia, joista yli 20 000 yksinpurjehdusta. Huusela osallistui Arielilla kuuluisaan Route de Rhum -kisaan. Kilpailu alkoi marraskuun alussa Ranskan Saint Malosta ja maali oli Guadeloupessa Karibialla. Huusela sijoittui kilpailussa yhdeksänneksi.
Ari Huusela esittelee Ariel-kilpavenettään
Ari Huusela esittelee Ariel-kilpavenettään
Ari Huuselan omistama Ariel on 40-jalkainen yksinpurjehdukseen räätälöity purjevene. Vene on valmistettu lasikuidusta. Sen 19-metrinen masto on hiilikuitua. Ariel on rakennettu Ranskassa vuonna 2007. Huusela hankki sen omistukseensa kaksi vuotta sitten. Toimittaja: Jarmo Huhtanen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat