Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin-rekisterin luvut edelleen epäselviä

HS sai syyttäjien ja Poliisihallituksen kirjeenvaihdon lukumääräsotkusta

Kotimaa
 

Poliisin epäiltyjen rekisteriin eli niin sanottuun Putin-rekisteriin kirjattujen sivullisten määrä on yhä epäselvä. Poliisihallituksen mukaan se ei pysty selvittämään näitä lukuja rekisteristä.

Poliisihallitus ilmoitti reilu viikko sitten, että eprissä on vähemmän nimiä kuin aiemmin on julkisuudessa ilmoitettu. Tarkistettujen tietojen mukaan epriin on kirjattu noin 50 000 henkeä, joilla on epäillyn tai myötävaikuttajan rooli.

Tästä on kyse

 Epäiltyjen rekisteristä eli epristä aloitettiin esitutkinta, kun MTV kertoi Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätyneen rekisteriin.

 Kolme poliisihallinnon virkamiestä on saanut syytteen eprin valvonnan puutteista.

 VKSV:n mukaan rekisteriin on kirjattu ihmisiä löyhin perustein.

HS sai maanantaina kirjeenvaihdon, jota Poliisihallitus ja VKSV olivat asiasta käyneet.

Kirjelmöinti alkoi elokuussa 2014. Silloin VSKV pyysi Poliisihallitusta ilmoittamaan, kuinka paljon rekisteriin on kirjattu rikoksesta epäiltyjä, myötävaikuttajia sekä muita henkilöitä.

Keskusrikospoliisi (krp) hankki luvut tietokannan ylläpidosta vastaavalta Haltikilta.

Vastauksen mukaan vuodesta 2009 syyskuuhun 2014 epriin olisi kirjattu epäillyksi noin 29 000 henkeä ja myötävaikuttajiksi noin 7 200 henkeä. Lisäksi havaintotietoihin olisi kirjattu muita henkilöitä noin 9 300.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi maanantaina, että epäiltyjen ja myötävaikuttajien suuruusluokka on oikea. Lukuja kuitenkin tarkistetaan edelleen.

Sen sijaan "sivullisten" lukumäärän selvittämiseksi pitää Paateron mukaan käydä koko rekisteri läpi. Seulonnassa on käynyt ilmi, että moni nimi on kirjattu kahteen kertaan.

VKSV:n ja Poliisihallituksen kuukausia jatkuneen kinastelun jälkeen on siis edelleen epäselvää, kuinka monen sivullisen tiedot eprissä on. Syyttäjät haluaisivat tietää nimenomaan tämän luvun.

"Meitä kiinnostaisi erityisesti, kuinka paljon rekisteriin on kirjattu muita kuin epäiltyjä ja myötävaikuttajia, siis esimerkiksi havaintotietojen yhteyteen nimiä sekä puhelinmuistioista poimittuja nimiä ja puhelinnumeroita", sanoo valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen.

Hirvosen mukaan esitutkinnassa rekisteriin tehtiin vain pistokokeita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat