Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virsikirjaan pyrkii 80 uutta virttä – tulokkaissa 16 eri kieltä

Suomenkieliseen lisävihkoon on ehdolla 80 uutta virttä

Kotimaa
 
Osa uusista virsistä poikkeaa tyyliltään totutusta.
Osa uusista virsistä poikkeaa tyyliltään totutusta.

Virsikirjaan kaavailtu lisävihko puhuttaa tänään tiistaina Helsingissä kokoontuvaa piispainkokousta. Suomenkieliseen lisävihkoon on ehdolla 80 uutta virttä, joista osa on musiikkityyliltään ja sanoituksiltaan hyvin erilaisia kuin vanhastaan on totuttu pitämään virsinä.

"Tyylejä löytyy yksinkertaisista lastenlauluista monimutkaista taidemusiikkia lähestyviin sävellyksiin. Sanoitukset ovat selkeästi hengellisiä virsisanoituksia, mutta mukana on nykyaikaisen ihmisen pohdintaa siitä, onko uskominen helppoa ja jaksanko uskoa", ohjausryhmän puheenjohtaja, kertoo kirkkoneuvos Pekka Huokuna.

Lisävihko on monikulttuurinen verrattuna virsikirjan nykyiseen sisältöön. Uusia virsiä on 16 eri kielellä. Säkeistöjä on esimerkiksi Afrikan eri kielillä, saamen kielillä, arabiaksi ja hepreaksi.

Virsikirjaan ovat ehdolla muun muassa Oi ihmeellistä armoa (Amazing Grace) ja Maan korvessa kulkevi lapsosen tie. Myös isänpäivä on saamassa oman uuden virtensä.

Kaikki ehdotetuista virsistä eivät välttämättä päädy virsikirjaan.

"Jotkut niistä herättävät pohdintaa. Sanoitukset saattavat olla runollisia tai niin uutta ilmaisua, ettei se ehkä ole kaikkien mieleen. Joidenkin ehdotusten tie voi kaatua siihen, että niitä on vaikea laulaa yhteislauluna."

Piispainkokous antaa virallisen lausuntonsa uusista virsistä huhtikuussa. Jos hankkeelle myöhemmin saadaan kirkolliskokouksen hyväksyntä, lisävihkot lähtevät painoon vuoden päästä ja ovat kirkkokansan käytössä ensimmäisenä adventtina 2016.

Ehdotetuista suomenkielisistä virsistä 18 on lisävihkoa varten erikseen tehtyjä, loput ovat jo aiemmin julkaistuja.

Nykyinen virsikirja on vuodelta 1986. Virsikirja uudistuu kokonaan mahdollisesti jo runsaan kymmenen vuoden päästä, joten nyt on hyvä hankkia kokemusta uusista virsistä.

"Jos nyt hyväksytään sellaisia virsiä, jotka eivät ole ihan perinteisiä, tulevien vuosien aikana nähdään, vakiintuvatko ne käyttöön", Huokuna toteaa.

Lisävihko liitetään uusissa painoksissa kiinteäksi osaksi virsikirjaa. Jotkin seurakunnat saattavat ostaa sen myös irrallisena liitteenä.

Ruotsinkieliseen lisävihkoon on ehdolla 150 uutta virttä. Nykyinen on suomenkielistä suppeampi, ja siihen on kaivattu nykyajan sävellyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat