Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki eivät saa viranomaisten verkkopalveluja – pankki päättää, kenelle tunnukset antaa

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Moniin julkisiin palveluihin pääsee verkkopankkitunnuksilla. Maksuhäiriöinen ei niitä välttämättä saa.
Moniin julkisiin palveluihin pääsee verkkopankkitunnuksilla. Maksuhäiriöinen ei niitä välttämättä saa. Kuva: Sami Kero HS

Verkon tunnistamispalvelut syrjivät maksuhäiriöisiä, ulkomaalaisia ja vammaisia. Tätä mieltä on Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario.

"Valtio on ulkoistanut julkisiin palveluihin kirjautumisen pankeille. Ne puolestaan päättävät omilla perusteillaan, ketkä hyväksytään asiakkaiksi. Suomessa on lähes 400 000 maksuhäiriömerkintäistä, eikä heistä kaikille myönnetä tunnuksia", Sario sanoo.

Lain mukaan jokaisella on oikeus peruspankkipalveluihin, mutta verkkopankkitunnuksia ei lasketa peruspalveluksi. Nordean, Danske Bankin ja OP-pankin edustajien mukaan verkkopankkitunnusten hylkääminen on poikkeustapaus. Päätöksen taustalla voi olla väärinkäytösepäilyjä, toistuvia maksuhäiriöitä tai esimerkiksi huoli tunnusten päätymisestä kolmannelle osapuolelle.

Kaakkoissuomalainen pariskunta joutui rahavaikeuksiin, kun heidän yrityksensä haettiin konkurssiin vuonna 2011. Tämän jälkeen ulkomaalaistaustainen mies ei saanut verkkopankkitunnuksia. Naiselta suljettiin puolestaan pankkikortti.

"Siinä huomasi, miten kallista asiointi on, kun joutuu menemään tiskille. Verkkopankkitunnuksia tarvitaan veroasioissa, Kelassa ja ihan joka paikassa", nainen sanoo.

Pariskunnan mukaan on erikoista, että Suomessa vähävaraiset joutuvat maksamaan pankkipalveluista kaikkein eniten. He ihmettelevät myös sitä, miksi maksuvaikeuksiin ajautuneiden on muita vaikeampaa käyttää valtion verkkopalveluita.

Tausta

Koko Eurooppa etsii ratkaisua

 Verkkotunnistamisen ongelmat on tiedostettu Suomen eduskunnassa ja EU:n hallintoelimissä.

 Syyskuussa 2014 tuli voimaan asetus, jonka mukaan jokaisen EU-kansalaisen tulisi voida tunnistaa itsensä sähköisesti EU-alueella. Vuonna 2014 tuli voimaan myös EU:n perusmaksutilidirektiivi, jonka mukaan kaikille EU-alueen kuluttajille tulee taata oikeus perusmaksutiliin.

 Maksutilin palveluihin on luettu myös verkkomaksuominaisuudet.

 Kummankin uudistuksen käytännön soveltamisen pitäisi alkaa syksyyn 2016 mennessä.

 Uudistusten todelliset vaikutukset sähköisen tunnistamisen pelisääntöihin ovat vielä epäselviä.

Valtio ja kunnat tarjoavat pankkitunnusten vaihtoehdoiksi mobiilivarmennetta ja sähköistä henkilökorttia. Verkkopankkitunnuksia käytetään kuitenkin ylivoimaisesti eniten.

Viime vuonna julkisten palvelujen verkkotunnistamisista ja -maksuista 91 prosenttia tehtiin suomalaisten pankkien tunnistamispalvelun Tupaksen avulla. Mobiilivarmenteen ja henkilökorttitunnistamisten osuus jäi noin yhteen prosenttiin. Loput osuudet koostuivat muun muassa tilisiirroista.

Valtiovarainministeriön erityisasiantuntijan Markus Rahkolan mukaan maksuhäiriöisen voi olla vaikea käyttää mobiilivarmennetta, koska sitä varten täytyy hankkia kännykkäliittymä. Liittymä voidaan jättää myöntämättä samoista syistä kuin verkkopankkitunnukset. Sähköisen henkilökortin käyttömahdollisuudet ovat puolestaan hyvin rajalliset.

"Kansalaisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta sähköinen tunnistaminen on selkeä ongelma", Rahkola sanoo.

Finanssialan keskusliiton johtavan asiantuntijan Pekka Laaksosen mukaan asiakkaiden käyttötottumukset ovat vaikuttaneet pankkitunnistamisen yleistymiseen. Suomalaiset ovat vuosien varrella oppineet kirjautumaan yksityisiin ja julkisiin palveluihin samoilla tunnuksilla.

Vuonna 2013 suomalaisilla pankkitunnuksilla kirjauduttiin verkkopalveluihin yli 47 miljoonaa kertaa, kun vuonna 2004 luku oli noin kaksi miljoonaa.

Verkkopankkitunnistamisen vahva asema on skandinaavinen ilmiö. Markus Rahkolan mukaan myös Ruotsissa ja Norjassa tunnuksilla kirjaudutaan moniin julkisiin palveluihin.

 

Jutussa esiintyvä pariskunta haluaa pysyä nimettömänä, koska heidän velkojensa selvittely on yhä kesken.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat