Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskusta: Keskiolut ei ole vaaliteema

Sipilän mukaan keskusta haluaa vähentää alkoholin haittoja, mutta keinoista voidaan keskustella ja niitä voidaan jopa vaihtaa

Kotimaa
 
Rio Gandara HS
Kauppakeskus Kaaressa maanantaina asioinut Kimmo Mäkinen, 50, uskoo, että moni siirtyisi juomaan vahvempaa A-olutta keskioluen sijaan, mikäli keskiolut siirtyisi Alkoon.
Kauppakeskus Kaaressa maanantaina asioinut Kimmo Mäkinen, 50, uskoo, että moni siirtyisi juomaan vahvempaa A-olutta keskioluen sijaan, mikäli keskiolut siirtyisi Alkoon. Kuva: Rio Gandara HS

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen sanoo, että keskioluen vieminen Alkoon ei ole keskustan vaaliteema eikä eduskuntaryhmä aja sitä "voimallisesti".

"Yhdestä taustapaperista löytyy tällainen linjaus, mutta se ei ole meidän viiden kärkihankkeen joukossa", Tiilikainen tyynnytteli maanantaina vaaliohjelmasta noussutta keskustelua.

Tiilikaisen mukaan asia on ollut esillä, koska "kaikki suomalaiset myöntävät alkoholin haitat ja nyt haetaan keinoja niiden vähentämiseen".

Puolueen viikonloppuna julkistettuun vaaliohjelmaan kuuluu kohta, jonka mukaan muualla kuin Alkoissa saisi myydä enintään 3,7-prosenttisia alkoholijuomia. Suomessa myytävä keskiolut on tavallisesti noin 4,5-prosenttista. Puoluesihteeri Timo Laaninen ehti maanantaina vahvistaa verkkolehti Uudelle Suomelle, että asia aiotaan nostaa esiin hallitusneuvotteluissa, mikäli keskusta voittaa vaalit.

Tiilikainen kuulostaa vaivaantuneelta koko asiasta.

"Tämä ei ole kärkihanke eikä strateginen tavoite. Alkoholiongelmien poistaminen tapahtuu parhaiten niin, että luomme lisää työpaikkoja", hän sanoo.

Myös keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä toppuutteli asiasta noussutta keskustelua.

"Voin sanoa, että kaupassa myytävän oluen vahvuuden pienentäminen ei ole lähimainkaan keskustan kärkihankkeita seuraavalla vaalikaudella", Sipilä kirjoittaa blogissaan.

Hänen mukaansa keskusta ei tingi tavoitteestaan vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja suomalaisille perheille ja yksilöille, mutta "keinoista olemme valmiita keskustelemaan ja jopa niitä vaihtamaan".

Muiden suurten puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat kuulostivat hämmentyneiltä ja vahingoniloisilta keskustan keskiolutteemasta.

"Tämä vaaliteema on esimerkki siitä, miten tehdään oma maali", sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jari Lindström.

Lindströmin mielestä alkoholin haitat pitää tunnustaa, mutta ei hoitaa asiaa tällä tavalla.

"Luulin, että keskusta tuntee maaseudun olosuhteet hyvin. Tämä ehdotus johtaisi kauppakuolemiin, sillä olut on monelle kyläkaupalle sisäänheittotuote", hän sanoo.

Lindström ei usko sitäkään, että keskiolutkielto parantaisi kansanterveyttä.

"Jos olut pitäisi hakea Alkosta, niin mukaan tarttuisi varmasti väkevämpääkin", hän sanoo.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen ilmoittaa suoraan, että eduskuntaryhmä ei kannata keskustan keskiolutlinjaa.

"Tämä olisi tarpeetonta sääntelyä ja pienten kauppojen kannalta tuhoisaa. Monen kaupan myynnistä sellainen 15 prosenttia tulee keskioluesta", hän sanoo.

Myös Satonen pitää riskinä sitä, että keskioluen hakumatkalla Alkosta tarttuu mukaan keskiolutta väkevämpää.

"Tällaista ihmisten holhoamista ei tarvita. Pikemminkin pitäisi käydä keskustelua siihen suuntaan, onko perusteita vapauttaa viinien myymistä", Satonen sanoo.

Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman sanoo, että keskustan keskiolutehdotus "ei kuulosta kovin hyvältä".

"Kyllä nykyinen tilanne on hyvä ja kestävä. Kun toisaalta vaaditaan viinejä maitokauppoihin ja nyt keskiolutta Alkoon, niin nykytilanne on hyvä säilyttää", Backman sanoo.

Backman ei ole yllättynyt siitä, että keskiolutteema nousee keskustassa esiin.

"Menneinä vuosina keskustan varapuheenjohtajat saattoivat vaatia samana viikonloppuna täysin vastakkaisia asioita puheissaan alkoholista", sanoo Backman. Hän viittaa keskustan liberaalisiiven Olli Rehnin ja maalaissiiven Sirkka-Liisa Anttilan varapuheenjohtajavuosiin.

Backmanin mielestä keskustan ääriehdotus kärjistää keskustelua. "Maltti tässä asiassa on kaiken kaikkiaan paras."

Sdp:lle asia on arka. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) on aiemmin väläyttänyt keskioluen siirtämistä Alkoon ja aiheutti silloin ison kohun.

Myöskään vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie ei lämpene keskiolutehdotukselle.

"Emme ole tätä vielä ryhmässä käsitelleet, mutta eikös suuntaus ole toiseen suuntaan."

Hänen mukaansa viini ovat pikemminkin tulleet maitokauppoihin, kun Alkot ovat pystyttäneet myymälöitään kauppojen sisään.

"Mielestäni on turha lähteä takaisin toiseen suuntaan. En toisaalta kannata viinien tuomista kaikkiin maitokauppoihin. Nykyinen kultainen keskitie on paras", Lapintie sanoo.

Minna Kinnunen, 48, haluaisi myös viinit ruokakauppoihin. "Se, että osa ihmisistä on ongelmakäyttäjiä, ei saisi rajoittaa meitä muita."
Minna Kinnunen, 48, haluaisi myös viinit ruokakauppoihin. "Se, että osa ihmisistä on ongelmakäyttäjiä, ei saisi rajoittaa meitä muita."
Jaana Oiva 23, ja Satu Viljanto, 23, eivät usko alkoholinmyynnin rajoituksiin. "Ei se minua sitä siideriä saa ostamaan, että sitä on saatavilla", Jaana Oiva kertoi.
Jaana Oiva 23, ja Satu Viljanto, 23, eivät usko alkoholinmyynnin rajoituksiin. "Ei se minua sitä siideriä saa ostamaan, että sitä on saatavilla", Jaana Oiva kertoi.
Ville Tammi, 23, arvioi, että pienpanimoille olisi kova isku, mikäli keskiolut siirtyisi Alkoon. "Eivät ne pystyisi kilpailemaan isoja panimoita vastaan."
Ville Tammi, 23, arvioi, että pienpanimoille olisi kova isku, mikäli keskiolut siirtyisi Alkoon. "Eivät ne pystyisi kilpailemaan isoja panimoita vastaan."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat