Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tänään vietetään hätänumeropäivää – teemana turvallisempi arki

112-päivän tarkoitus on auttaa ehkäisemään vahinkoja

Kotimaa
 
Pekka Elomaa
Turvallisuuden lisääminen lähtee yksinkertaisista asioista. Vanhoilla ihmisillä turhat tavarat ja matonkulmat voivat estää liikkumista.
Turvallisuuden lisääminen lähtee yksinkertaisista asioista. Vanhoilla ihmisillä turhat tavarat ja matonkulmat voivat estää liikkumista. Kuva: Pekka Elomaa

Tänään keskiviikkona vietetään jälleen valtakunnallista hätänumero- eli 112-päivää. Kunnianhimoisena tavoitteena on tehdä Suomesta Euroopan turvallisin maa.

"Tavoitteeseen päästään muun muassa lisäämällä yhteisöllisyyttä, naapuriapua ja arjen turvallisuutta", sanoo hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitoksesta.

Teemapäivänä julkaistaan tutkimustulokset siitä, millaisia ovat suomalaisten pelot ja uskomukset onnettomuuteen joutumisen riskistä.

Tutkimuksessa kysyttiin kansalaisten näkemyksiä turvallisuudesta ja sen edistämisestä sekä omasta turvallisuuteen liittyvästä toiminnasta, kuten turvavälineiden käytöstä ja lasten opastamisesta turvallisuusasioissa.

Useilla paikkakunnilla järjestetään tapahtumia, joiden tavoitteena on kiinnittää ihmisten huomio vahinkojen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn.

"Jokainen voisi puuttua tilanteeseen, jos huomaa, että esimerkiksi lapsi ryntää bussipysäkiltä vilkasliikenteiselle tielle. Lähimmäisen auttamista pitäisi lisätä eikä aina odottaa viranomaisen apua", Nieminen sanoo.

Lapsille olisi Niemisen mukaan tärkeä opettaa, miten toimitaan mahdollisessa hätätilanteessa, sillä lapset saavat puhelimen jo esikouluiässä. Hätänumeroon soitettaessa on tärkeää kuunnella hätäkeskuspäivystäjän ohjeita.

Myös arjen turvallisuutta voisi Niemisen mukaan kohentaa vierailemalla useammin vanhuksen luona ja katsomassa, minkälaisissa olosuhteissa hän asuu.

"Ettei esimerkiksi liikkumisen esteenä ole turhia tavaroita tai matonkulmia. Turvallisuuden lisääminen lähtee yksinkertaisista asioista."

Kotona tai vapaa-ajalla sattuu edelleen noin 800 000 tapaturmaa vuodessa, vaikka ministeriöiden ja vakuutusyhtiöiden yhteistä kotitapaturmien ehkäisykampanjaa on järjestetty vuodesta 1993.

Euroopan komissio ja parlamentti ovat julistaneet helmikuun 11. päivän Euroopan 112-päiväksi. Suomessa teemapäivää on vietetty jo vuodesta 1997. Tapahtuman järjestävät eri turvallisuustoimijat yhdessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat