Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi ajaa omaa ehdokasta EU:n kenraalinvirkaan

Esa Pulkkisella on paljon kokemusta EU-tehtävistä

Kotimaa
 

Suomi tavoittelee EU:n sotilasesikunnan päällikön tehtävää. Unionin toiseksi korkeimman sotilasviran hakemisesta on määrä päättää keskiviikkona valtioneuvoston EU-ministerivaliokunnan kokouksessa.

HS:n tietojen mukaan Suomi tarjoaa tehtävään puolustusministeriön puolustuspoliittisen osaston johtajaa Esa Pulkkista. Valintaa ei vahvistettu virallisesti tiistaina.

Pulkkinen on nyt puolustusministeriössä siviilivirassa, mutta hän on sotilasarvoltaan kenraalimajuri. Pulkkisella on vahva tausta EU-tehtävissä: hän oli vuosina 2008–2010 prikaatikenraalina EU:n sotilasesikunnan operaatiopäällikkö.

EU:n sotilasesikunnan nykyinen päällikkö on itävaltalainen kenraaliluutnantti Wolfgang Wosolsobe. Sotilasesikunnan tehtäviä ovat sotilaallinen kriisinhallinta ja puolustusyhteistyön kehittäminen.

Lopullisen valinnan esikunnan johtopaikalle tekee EU:n sotilaskomitea kevään kuluessa. Päätös suomalaisen ehdokkaan virallisesta asettamisesta ehdolle viittaa kuitenkin siihen, että valinnalle on saatu kohtalainen vahvistus.

Pulkkisen nimitys olisi merkittävä parannus suomalaisten melko vaatimattomiin asemiin EU:n johtotehtävissä. Sotilasesikunta toimii EU:n ulkosuhdehallinnon yhteydessä. Hallinnon siviili- ja sotilastiedustelujen päälliköt ovat suomalaiset Ilkka Salmi ja Georgij Alafuzoff, mutta korkeammissa tehtävissä ei ole suomalaisia.

EU:n korkeimman sotilasviran eli sotilaskomitean puheenjohtajan tehtävän ensimmäinen haltija oli Puolustusvoimain entinen komentaja kenraali Gustav Hägglund vuosituhannen alussa. Sittemmin Suomen yritykset saada oma ehdokas tehtävään ovat epäonnistuneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat