Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valiokunta moittii uutta koulujen rahoituslakia

Kotimaa
 

Perustuslakivaliokunta pitää lukioiden ja ammattikoulujen uutta rahoituslakia vaikeaselkoisena ja muutenkin "erittäin ongelmallisena". Valiokunta edellyttää lausunnossaan, että sivistysvaliokunta korjailee esitystä ennen sen hyväksymistä eduskunnassa.

Muutos on osa hallituksen rakennepakettia ja toisen asteen koulutukseen eli lukioihin ja ammattikouluihin suunnattuja 260 miljoonan euron säästöjä.

Järjestäjäverkon karsinnasta on arvioitu saatavan liki 70 miljoonan euron menovähennykset ja rahoituksen uudistamisesta yli 190 miljoonaa euroa.

Rahoitusta vähentäisivät esimerkiksi sen rajaus enintään kolmeen vuoteen, opintoaikojen lyhentäminen ja luopuminen muun kuin tutkintoon johtavan koulutuksen rahoittamisesta.

Valiokunta moittii ehdotusta useista sisäisistä viittauksista ja poikkeuksista sekä perusoikeusvaikutusten huonosta esittelystä.

Kansliapäällikkö  Anita Lehikoinen tähdensi tiistaina opetusministeriön taustatilaisuudessa, että rahoitusuudistus ja järjestäjäverkon harvennus auttavat hallitsemaan päätettyjä säästäjä, joita tuskin perutaan.

"Ellei rakennepoliittisia toimia tehdä, säästöt edellyttävät merkittäviä aloittajamäärien vähennyksiä jo syksystä 2015 lähtien."

Valiokunnan mukaan esityksen vaikutusarvioinnissa ei ole voitu yksityiskohtaisesti ennakoida, miten uusi rahoitusmalli muuttaa käytännössä rahoitusta siirtymävaiheessa. Nykyiset koulutuksen järjestämisluvat umpeutuvat vuoden 2016 lopussa.

Nykyisen järjestäjäverkon pohjalta laadittujen laskelmien mukaan rahoitus laskisi liki 40 prosentilla lukiokoulutuksen järjestäjistä ja yli puolella ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjistä. Siirtymäsäännöksien järjestäjäkohtaisia muutoksia tosin pienennettäisiin vuosina 2017–2019.

Valiokunnan mielestä säännöksiin liittyy niin paljon epävarmuustekijöitä, että muutokset vaativat tarkkaa seurantaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat