Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisiautojen katsastuksia on lyöty laimin ympäri maata

Laitoksista yli puolessa on katsastamattomia autoja. Poliisin mukaan asiaan on jo puututtu.

Kotimaa
 
Juhani Niiranen HS
Poliisi kertoo valvovansa aiempaa tarkemmin omien autojensa katsastuksia.
Poliisi kertoo valvovansa aiempaa tarkemmin omien autojensa katsastuksia. Kuva: Juhani Niiranen HS

Yli puolet poliisilaitoksista on laiminlyönyt poliisiautojen katsastuksia. Poliisi on ajanut katsastamattomilla autoillaan eri puolilla maata viime vuosina.

Tämä käy ilmi Poliisihallituksen sisäisen tarkastuksen raportista. Se valmistui jo viime vuoden lopussa, mutta siitä ei ole kerrottu aiemmin julkisuudessa.

Fakta

Poliisin käytössä 1 650 autoa

 Poliisilla on noin 1 650 autoa ja sata jarrullista perävaunua, jotka on katsastettava säännöllisesti. Katsastuspakko ei koske moottoripyöriä.

 Uusi poliisiauto on katsastettava viimeistään kahden vuoden kuluttua käyttöönotosta ja sen jälkeen vuosittain.

Suomen yhdestätoista poliisilaitoksesta seitsemän ilmoitti sisäisen tarkastuksen kyselyssä, että poliisiautoja tai jarrullisia perävaunuja on jäänyt katsastamatta ajallaan.

Helsingin, Itä-Uudenmaan, Lounais-Suomen, Pohjanmaan, Itä-Suomen, Oulun ja Lapin poliisilaitokset myönsivät laiminlyöneensä katsastuksia.

Poliisilaitosten mukaan kyse ei ole suuresta määrästä autoja vaan yksittäisistä laiminlyönneistä. Myös keskusrikospoliisi myönsi, että yksi auto on katsastettu kuukauden myöhässä.

Poliisi vaikuttaisi käyttäneen katsastamattomia autoja myös vaativissa liikennetehtävissä.

Toissa vuonna poliisi kiilasi Joensuussa epäillyn rattijuopon tieltä Ford Mondeollaan, joka paljastui tapauksen jälkiselvittelyissä katsastamattomaksi.

Syyttäjä määräsi auton vastuukuljettajaksi nimetylle konstaapelille sakkoja katsastuksen laiminlyönnistä. Hän ei ollut autossa, kun sillä kiilattiin toinen auto ulos tieltä.

Konstaapeli valitti sakoista käräjäoikeuteen. Se kumosi sakot, koska lain mukaan vastuu katsastuksesta on auton omistajalla, haltijalla tai kuljettajalla.

Joillakin poliisilaitoksilla katsastuksen laiminlyönyt työntekijä on selvinnyt esimiehensä moitteilla. Sen sijaan tavallinen autoilija saa katsastamattomalla autolla ajosta tyypillisesti rikesakon.

Poliisihallituksen ylitarkastaja Risto Laine ei osaa sanoa, pitäisikö laiminlyöntiin syyllistyneille virkamiehille määrätä vastaavia seuraamuksia.

"Se on varmaan kansalaiskeskustelun paikka."

Yleisin syy poliisiautojen katsastusten laiminlyönteihin on Laineen arvion mukaan ollut yksittäisen virkamiehen unohdus. Sisäisen tarkastuksen raportin mukaan katsastukset on tehty sen jälkeen kun laiminlyönnit on huomattu.

Sisäisen tarkastuksen yksikkö huomauttaa raportissaan, että katsastamattomien poliisiautojen käyttö saattaa lisätä liikennevahinkoja ja voi vaikuttaa kielteisesti poliisin julkisuuskuvaan.

Poliisi sai nuhteita katsastamattomilla autoilla ajamisesta edellisen kerran viime helmikuussa. Oikeuskanslerinviraston silloisen ratkaisun mukaan Helsingin ja Etelä-Pohjanmaan poliisit olivat ajaneet katsastamattomilla autoilla.

Poliisihallituksen Laine kertoo, että poliisihallinto alkoi oikeuskanslerinviraston nuhteiden jälkeen seurata katsastustoimintaansa aiempaa järjestelmällisemmin.

Nyt apuna on muun muassa sähköinen tietojärjestelmä, joka lähettää muistutusviestejä katsastuksista.

"En usko, että liikenteessä on tällä hetkellä yhtään katsastamatonta poliisiautoa. Sen verran paljon tätä asiaa on rummutettu poliisin sisällä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat