Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettipetosten ennätysmies kiisti uudet syytteet

Käräjäoikeus alkoi käsitellä yli puolen miljoonan euron huijaustapausta

Kotimaa
 

Todennäköisesti Suomen eniten nettipetoksia tehnyt mies kiisti keskiviikkona uudet rikossyytteensä laajassa huijausviestijutussa Helsingin käräjäoikeudessa.

Kyseisen 24-vuotiaan miehen ja toisen nuoren miehen epäillään toimineen päätekijöinä rikosvyyhdissä, jossa lähetettiin huijausviestejä Tullin, Postin ja perintäyritysten nimissä. Oikeudenkäynti alkoi keskiviikkona.

Poliisitutkinnan mukaan huijarit onnistuivat nostamaan pikaluottoja ja tekemään tilisiirtoja suomalaisten pankkitunnuksilla yhteensä noin 550 000 euron edestä viime vuonna.

Rikoksista epäiltyjä on kaikkiaan yli 40, joista osan kohdalla poliisitutkinta on yhä kesken. Suurin osa syytetyistä on osallistunut poliisin esitutkinnan mukaan rahojen siirtämiseen eteenpäin.

Syyttäjä Sampsa Hakala vaatii 24-vuotiaalle miehelle ja toiselle pääepäillylle muun muassa lukuisista törkeistä petoksista ehdottomia vankeusrangaistuksia.

"Päämieheni kiistää kaikki syytteet. Ei ole olemassa todisteita, että hän olisi tehnyt tilisiirrot. Ei ole savuavaa asetta todisteena", sanoi 24-vuotiaan miehen asianajaja Matti Nurmela.

Hänen mukaansa eräiden muiden syytettyjen puheet hänen päämiehensä syyllisyydestä eivät pidä paikkaansa.

"He voivat olla itse tekijöitä", Nurmela totesi.

Myös toinen pääepäilty kiistää suurimman osan syytteistä.

Esitutkinnan mukaan huijarit nostivat viime vuonna suomalaisilta saamillaan pankkien tunnistamistiedoilla kymmenestä eri luottoyrityksestä yhteensä noin 450 000 eurolla pikaluottoja. Lisäksi rikoksen uhreiksi joutuneiden henkilöiden pankkitileiltä siirrettiin suoraan rahaa yhteensä yli 100 000 euroa.

Huijareiden lähettämät tekstiviestit ja sähköpostit ohjasivat käyttäjän esimerkiksi Perintäpalvelun nimellä olevalle verkkosivulle. Siellä oli mahdollista syöttää omat pankkitunnukset palveluun, joka muistutti Nordean, Osuuspankin ja Aktian sekä Säästöpankin tunnistamispalveluja.

Poliisitutkinnan mukaan syötetyt pankkitunnukset joutuivat rikoksesta epäiltyjen henkilöiden käyttöön. Tämän jälkeen he yrittivät kalastella pankkitunnuksia vielä lisää tekstiviestien ja sähköpostien välityksellä.

24-vuotias mies on jatkanut vuosien ajan uusien nettipetosten tekemistä välittämättä hänelle tuomituista rangaistuksista ja käynnissä olevista poliisitutkinnoista.

Helsingin poliisi on arvioinut, että mies on todennäköisesti tehnyt enemmän nettipetoksia kuin kukaan muu suomalainen.

Edellisen, yli kolmen vuoden vankeustuomion hän sai syyskuussa Huuto.net-verkkohuutokauppaan liittyvästä petosvyyhdistä.

Mies syyllistyi tuomion mukaan 280 petokseen, 51 tietomurtoon ja kahdeksaan petoksen yritykseen vuosina 2011–2012.

Hän myönsi oikeudessa tuolloin kaikki teot. Päätekijänä toiminut 24-vuotias mies osallistui tuomion mukaan petoksiin noin 110 000 euron arvosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat