Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli sata vuotta penkkariajeluita

Penkinpainajaisiin on kuulunut hevoskyytiä ja saunomista

Kotimaa
 
y.lehtola
Iisalmen yhteislyseon abiturientit penkinpainajaisissa 1944.
Iisalmen yhteislyseon abiturientit penkinpainajaisissa 1944. Kuva: y.lehtola

Torstaina on taas luvassa karnevaalihulinaa ja karkkisadetta, sillä abiturientit juhlivat penkkareita eli penkinpainajaisia eri puolella Suomea. Penkkarit päättää abiturienttien säännöllisen koulunkäynnin ja aloittaa lukuloman ylioppilaskirjoituksia varten.

Ylioppilaskokelaat ovat juhlistaneet opintojen päättymistä lähes yhtä pitkään kuin ylioppilaskokeita on järjestetty. Penkinpainajaisten juuret ulottuvat 1800–1900-luvun taitteeseen.

Yhden selityksen mukaan penkinpainajaisajelun taustalla on ylioppilaiden lähtö kotikaupungistaan Helsinkiin, jossa järjestettiin keskitetyt suulliset kokeet. Abiturienttien sukulaiset ja kaupunkilaiset kokoontuivat maakuntakaupunkien asemille vilkuttamaan heille.

Helsinkiläisabiturientit halusivat oman juhlansa ja alkoivat järjestää rekiajeluita. Helsingissä ajelu oli vakiintunut tapa jo ainakin 1910-luvulla. Ajelut levisivät myös muualle.

Penkinpainajaisista väitöskirjansa tehnyt tutkija Helena Saarikosken mukaan penkinpainajaiset-sana tarkoitti alun perin viimeisen koulupäivän illanviettoa ravintolassa. Tuolloin ylioppilaskokelaat pääsivät ensimmäistä kertaa luvallisesti ostamaan alkoholia.

Vuoden 1917 jälkeen koulut eri puolilla Suomea saivat oikeuden järjestää suulliset kokeet. Penkinpainajaiset jatkuivat, vaikkei abiturientteja enää saateltu Helsingin-junaan.

Myös saunominen kuului aiemmin penkinpainajaisperinteeseen, sillä abiturientit halusivat pestä koulun pölyt pois.

Sotien jälkeen penkkariperinne sai enemmän karnevalistisia piirteitä. Vuosien mittaan abiturientit alkoivat pukeutua naamiaisasuihin, lauloivat, metelöivät, heiluttivat banderolleja ja heittelivät karamelleja.

Penkinpainajaisissa on ollut eri vuosikymmenillä erilaisia vivahteita, mutta aina se on ollut "väärän kuninkaan päivä": viimeisenä koulupäivänään abiturientit ottavat hetkeksi vallan koulussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat