Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anteeksi, mitä tekee presidentti?

Kansallismuseo tuo maan johtoa lasten eteen. Ensimmäisellä tunnilla pureskeltiin vaikeita termejä.

Kotimaa
 
Lapset kertovat: Presidentti "istuu ja soittelee"
Lapset kertovat: Presidentti "istuu ja soittelee"
Koululaiset tenttasivat presidentti Martti Ahtisaarta omalla kyselytunnillaan keskiviikkona Tamminiemessä. HSTV kysyi lapsilta, mitä se presidentti oikeastaan tekee ja mitä tarkoittaa "lama"? Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen HS.

Presidentti istuu ja katsoo näytön ruudulta muiden maiden tilannetta. Sitten hän soittaa muihin maihin.

Tätä on presidentin työ – ainakin 10-vuotiaiden helsinkiläislasten mielikuvissa.

"Hän istuu. . . ja tekee asioita maan hyväksi!" arvioi Solja Pertola.

Helsingin Ressun peruskoulun ja Maatullin ala-asteen oppilaat saivat kysyä presidentin arjesta keskiviikkona, kun Martti Ahtisaari saapui kyselytunnille Tamminiemen huvilaan.

Kansallismuseo järjesti tenttaustapahtuman ensimmäistä kertaa. Sen avulla museo kannustaa koululaisia kiinnostumaan kulttuuriperinnöstä.

Ahtisaaren työn hahmottaminen on kinkkinen juttu, sillä hän on maan johtamisen lisäksi tehnyt merkittävän uran rauhanneuvottelijana. Tästä työstä hänet palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuonna 2008.

Neuvottelupaikkojen käsittäminen vaatii nuoremmilta treeniä tai karttapalloa: Aceh, Namibia, Kosovo. . .  Siis Ko-so-vo.

"Oisko se joku maa tai kaupunki? Mä en muista", pähkäili Alva Fanari, 10.

Demaritaustaisen Ahtisaaren edustama "sosiaalidemokratia" oli myös termi, jota HS:n tapaamat nuoret eivät vielä hahmottaneet.

Kysyjinä olivat nelosluokkalaiset, koska heille opetetaan yhteiskunnan ja politiikan perusteita.

"Ensikosketus tähän kaikkeen saadaan koulussa, ja museo on hyvä kohde tarjota taustaa", perusteli vastaava museolehtori Hanna Forssell.

Paikaksi valikoitui Tamminiemi sen presidentillisen historian vuoksi. Urho Kekkosen kaudella rakennus nousi ikoniseen asemaan.

"Se on presidenteille tuttu paikka, ja koululaiset pääsevät ehkä harvoin tutustumaan siihen", Forssell sanoi.

Oppitunneille jäi paljon pureskeltavaa, sillä Ahtisaari pudotteli vastauksissaan väkevän satsin nimiä ja termistöä. Kofi Annan, Robben Islandin vankila ja niin edelleen.

Muistelipa Ahtisaari yhdessä lasten kanssa vuotta 1994, jolloin kuulijoista ei ollut vielä kukaan syntynyt.

Kansallismuseon toiveena on saada seuraavaksi lasten eteen istuva presidentti Sauli Niinistö.

Sen jälkeen kyselytuntien tulevaisuus on auki, mutta orastava idea olisi kutsua muita poliittisia vaikuttajia keskustelemaan lasten kanssa.

Janne Järvinen HS
Ressun peruskoulun Katariina Hännikäinen, Lauri Parantainen, Alisa Andreeva ja Lenni Tiihonen kuuntelivat, kun presidentti Martti Ahtisaari kertoi muun muassa siitä, miten kova siivoaja hän on keittiössä
Ressun peruskoulun Katariina Hännikäinen, Lauri Parantainen, Alisa Andreeva ja Lenni Tiihonen kuuntelivat, kun presidentti Martti Ahtisaari kertoi muun muassa siitä, miten kova siivoaja hän on keittiössä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat