Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulukotiin viedään yhä, jos muu ei auta

Nikson Ibrahimi tunsi aluksi olevansa kuin vankilassa Pohjolakodissa Muhoksella

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Tästä mennään Pohjolakodin itsenäistymisasuntoon, jossa Nikson Ibrahimi (edessä) asui puoli vuotta ennen muuttoaan omilleen. Tommi Tanninen asui Pohjolakodissa lähes koko 1970-luvun ja muistaa paikan entisenä johtajan asuntona. Keskellä on palvelujohtaja Kati Lehtola.
Tästä mennään Pohjolakodin itsenäistymisasuntoon, jossa Nikson Ibrahimi (edessä) asui puoli vuotta ennen muuttoaan omilleen. Tommi Tanninen asui Pohjolakodissa lähes koko 1970-luvun ja muistaa paikan entisenä johtajan asuntona. Keskellä on palvelujohtaja Kati Lehtola. Kuva: Vesa Ranta

Nikson Ibrahimi avaa Pohjolakodin pääoven Muhoksella ja tervehtii. Kolme vuotta sitten hänet tuotiin tästä ovesta 15-vuotiaana ongelmatapauksena, jolle ei muissa sijoituspaikoissa mahdettu mitään.

Nyt Ibrahimi on muuttanut vastikään omaan asuntoon, ammattiopinnot ovat hyvässä vauhdissa ja sormessa komeilee kihlasormus.

Artikkeliin liittyvät

"Ei olisi onnistunut, jos en olisi tullut Pohjolakotiin. Ei ollut sellaisia rajoja", Ibrahimi sanoo.

Nuorten Ystävien Pohjolakoti on yksi Suomen kahdeksasta koulukodista. Koulukoti on lastensuojelun viimeinen sijoituspaikka, jonne viedään, kun muut toimenpiteet eivät onnistu.

Tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan viettävän Pohjolakodin kasvatus on muuttunut ankarasta kurista ja kovasta työnteosta yksilölliseen opetukseen ja kuntoutukseen.

Kaikki koulukotinuoret saavat peruskoulun suoritettua – niin myös Ibrahimi, joka kertoo tarinansa uudessa julkaisussa Elämää etsimässä – Pohjolakoti sata vuotta. Siinä kymmenet entiset koulukotinuoret kertovat Pohjolakodin aikaisesta elämästään.

Ibrahimi tuli kolmevuotiaana perheensä mukana Suomeen Kosovosta. Kotona asuminen tuli tiensä päähän seitsemännellä luokalla. Ibrahimi pinnasi koulusta, joutui tappeluihin ja kokeili päihteitä.

Hänet vietiin sijaisperheeseen, mutta ei siitä juuri apua ollut.

"Karkailin sieltä. Ovia oli monta, aina jostain pääsi livahtamaan. Vietin aikaa siellä, täällä ja tuolla, tyhmyyksien tekoon löytyi kyllä kavereita. Koulussa kävin harvoin."

Koska rajoja ei löytynyt, tartuttiin viimeiseen oljenkorteen – Pohjolakotiin.

"Minut oli haettu karkureissulta ja sossu ilmoitti, että minut sijoitetaan sinne. Keskelle metsää, josta ei päässyt mihinkään. Olin aluksi, että mitä helvettiä."

Ibrahimi jatkoi rajojen testaamista Pohjolakodissakin ja jätti palaamatta kotilomiltaan. Seurasi tiukka viiden kuukauden jakso ilman käyntejä ulkomaailmassa.

"Ovia oli vain yksi ja sekin lukossa. Aluksi tuntui kuin olisi ollut vankilassa. Parissa kuukaudessa totuin ja lähdin harrastuksiin, liikuntakerhoon ja jalkapallokentälle."

Tommi Tanninen, 56, kiertää Pohjolakodin tiluksia tottunein ottein.

"Tuolla on navetta, joka nyt on jo tyhjillään, tuolla koulu. Tässä me pojat seisottiin aamuisin jonossa käskynjaolla. Tuohon piiloon kätkin joskus tupakka-askin."

Tanninen sijoitettiin Pohjolakotiin 11-vuotiaana pikkupoikana 1970-luvulla. Vilkas lapsi otettiin huostaan adoptiovanhemmiltaan. Takana oli myös jaksoja lastenkodissa, sijaisperheessä ja sairaaloissa.

"Yhtäkkiä aina revittiin johonkin. Olin levoton ja aggressiivinen. Kun tulin Muhokselle, olin koulukodin nuorin ja jouduin isompien lattialuutuksi."

Koulukotivuosia kertyi Tanniselle kahdeksan.

Nykyään sijoitukset kestävät muutamasta viikosta neljään vuoteen.

"Hoitajina oli tuolloin talon entisiä asukkeja, joista osa oli sadistisia luonteita. Otteet olivat kovakouraisia", Tanninen muistelee.

Myöhemmin Tanninen on tehnyt pitkän uran muun muassa autokorjaamoyrittäjänä. Neljän aikuisen lapsen isällä on takanaan kolme avioliittoa.

Marjo Valtavaara HS
Muhos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat