Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalat pitää myydä Savossakin latinaksi

Tuore EU-asetus vaatii näkyviin myytävien kalojen pyyntitavat ja latinankieliset nimet

Kotimaa
 
Akseli Muraja
Kuopion Kauppahallin kalakauppiaita on vaadittu ilmoittamaan myymiensä kalojen tieteellinen nimi. Tiskin takana Risto Kuikka.
Kuopion Kauppahallin kalakauppiaita on vaadittu ilmoittamaan myymiensä kalojen tieteellinen nimi. Tiskin takana Risto Kuikka. Kuva: Akseli Muraja

Jos kauppakassiisi päätyy coregonus albula ja esox lucius, tiedätkö, mitä tuli ostettua?

Ainakin Kuopion kauppahallin kalatiskien asiakkaat tietävät nyt, että kassissa on muikkua ja haukea. Kalojen latinankieliset nimet ovat nyt hallin kalatiskeillä asiakkaiden luettavissa suomenkielisten nimien alla.

Näin vaatii tuore EU-asetus kalastus- ja vesiviljelytuotteiden merkinnöistä. Vesiviljelytuotteilla tarkoitetaan esimerkiksi kasvatettuja kaloja.

Joulukuussa voimaan astuneen asetuksen mukaan näkyvillä tulee olla kalan tieteellinen nimi ja pyyntitapa. Merkinnät koskevat niin pakattuja kuin pakkaamattomiakin kaloja.

Savolaisten keskuudessa latinankieliset nimet ovat herättäneet hilpeyttä. Kuopiolaisia kalakauppiaita on kehotettu noudattamaan asetusta, mutta kaikkialle tieto ei ole vielä kiirinyt.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa ei ole tietoa, kuinka monen kunnan viranomaiset ovat tiedottaneet asiasta kalakauppiaille.

Esimerkiksi Vantaan Tikkurilan Prismassa kaloja ei ole vielä merkitty latinaksi, mutta Espoon Sellon K-citymarketissa jo on. Kuopion Prismassa latinankielisiä nimiä tavattiin lähetyslistoista tiistaina. Keskiviikkona ne olivat luettavissa tiskiltä.

Asetus on herättänyt keskustelua kalakaupoissa, mutta Eviran ylitarkastaja Tuulikki Lehdon mukaan myös viranomaisten parissa. Eviraan on tullut muutama palauteviesti muun muassa kalakauppiaalta ja yksityishenkilöltä.

Lehdon mukaan Eviraan voi lähettää asiasta palautetta, jotta viranomaiset tietävät, mitä asetuksesta ajatellaan kentällä. Hän kuitenkin huomauttaa, että tuoreessa merkintäasetuksessa ei ole kyse Eviran tulkinnasta, vaan asetus on sellaisenaan voimassa ja velvoittava.

"Katsotaan, mitä tässä voi tehdä", Lehto sanoo.

Minna Pölkki HS
Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat