Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi epäilee poliisia korruptiosta

Yleinen luottamus poliisiin on kuitenkin korkea

Kotimaa
 

Suomalaiset luottivat yhä vahvasti poliisiin, mutta yhä useampi piti poliisin sisäistä korruptiota mahdollisena, kun kansalaisilta viime syksynä kysyttiin näkemyksiä poliisin toiminnasta. Sisäministeriön keskiviikkona julkaisemassa Poliisibarometri-kyselytutkimuksessa kysyttiin ihmisten näkemyksiä poliisin eettisyydestä.

Vastaajista 42 prosenttia piti mahdollisena, että poliisin sisällä esiintyy korruptiota tai epäeettistä toimintaa, kuten sisäisiä varkauksia, petoksia tai omaisuuden väärinkäyttöä. Näin uskovien määrä on lisääntynyt 15 prosenttiyksikköä vuodesta 2012. Melko todennäköisenä poliisin sisäistä korruptiota piti 33 prosenttia ja erittäin todennäköisenä 9 prosenttia vastaajista.

Artikkeliin liittyvät

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan barometrin tuloksissa näkyvät paitsi poliisin hallintouudistuksen aiheuttama myllerrys myös Helsingin entisen huumepoliisin johtajan Jari Aarnion rikosepäilyt ja oikeudenkäynti.

"Pidän hyvänä uutisena sitä, etteivät ne ole vaikuttaneet tämän enempää kansalaisten luottamukseen", Paatero sanoi.

Lähes 80 prosenttia vastaajista piti melko tai erittäin epätodennäköisenä, että poliisi itse yrittää toimia epäeettisesti kansalaisia tai yhteiskunnan muita toimijoita kohtaan.

Vastaajista 40 prosenttia piti mahdollisena, että kansalaiset, yritykset tai muut tahot yrittävät korruptoida tai häiritä poliisin toimintaa epäeettisellä tavalla.

"Pidän valtavan surullisena näitä tuloksia. Eiköhän kuitenkin ole melko selvää, että kyseessä on yksittäistapaus, ja se kertoo kuitenkin hyvää, että tällaiset tapaukset selvitetään ja ratkaistaan oikeudessa", sisäministeri Päivi Räsänen sanoi.

Räsänen muistutti, että yleisesti ottaen kansalaiset yhä luottavat poliisiin. "Luottamus on virkamiesten toiminnan kehittämisen kannalta erittäin tärkeää", Räsänen sanoi.

Barometrin mukaan 92 prosenttia vastaajista kertoi luottavansa poliisin toimintaan melko tai erittäin paljon, joskin poliisia erittäin luotettavana pitäviä on hieman vähemmän kuin aiemmilla tutkimuskierroksilla. Kokonaisarvioinnissa poliisi saa huonomman arvosanan kuin 2012.

Kolmannes arvioi lupapalvelujen ja lähes 40 prosenttia hälytys- ja valvontapalvelujen heikentyvän tulevana vuotena.

Poliisibarometriä varten haastateltiin 1 015 mannersuomalaista 15–79-vuotiasta poliisin toiminnasta. Kyselyn tilasi sisäministeriön poliisiosasto, ja sen teki Otantatutkimus Oy. Vastaukset kerättiin viime vuoden syyskuun marraskuun välillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat