Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Synnyttäneet äidit tekevät puolet aborteista – moni unohtaa ehkäisyn

Moni unohtaa ehkäisyn lapsen saannin jälkeen

Kotimaa
 

Lähes puolet kaikista aborteista tehdään äideille, joilla on jo ennestään yksi tai useampi lapsi.

Vuonna 2013 tehtiin 10 120 raskaudenkeskeytystä. Aborttiin päätyneistä naisista 48 prosentilla oli takanaan ainakin yksi synnytys. Lapsettomien ja jo lapsia saaneiden naisten osuudet eivät ole juuri muuttuneet 2000-luvulla.

"Nuorten kohdalla asiat on saatu hyvin hallintaan, mistä kertoo teiniraskauksien määrän putoaminen. Herää kysymys, onko valistuksen tarve täällä aikuisten naisten ryhmässä, ovatko nämä niitä kuuluisia lama-ajan lapsia, jotka ovat jääneet aikanaan vaille seksuaalikasvatusta?" kysyy asiantuntijalääkäri Miila Halonen Väestöliitosta.

Halosen mukaan synnyttäneiden naisten korkea määrä aborttitilastoissa voi johtua siitä, ettei ehkäisyyn liittyviä asioita oteta tarpeeksi tarmokkaasti esille terveydenhuollossa. Taustalla voi olla myös vanhempien väsymystä, laiskuutta tai välinpitämättömyyttä ehkäisyasioita kohtaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler muistuttaa, että raskaudenkeskeytysten taustalla on monia syitä.

"Voi olla, että raskautta suunnitellaan, mutta sitten olosuhteissa tapahtuu muutoksia. Voi joutua irtisanotuksi työstä, tai parisuhde saattaa purkautua."

Lähes kaikki abortit tehdään Suomessa sosiaalisista syistä.

Ehkäisy unohtuu useilta pariskunnilta lapsen saamisen jälkeen, ja erityisesti pienten lasten äidit näkyvät raskaudenkeskeytystilastoissa.

Vuonna 2013 noin seitsemän prosenttia aborteista tehtiin alle kaksivuotiaiden lasten äideille. Näille noin 680 äidille oli syntynyt lapsi samana tai edellisenä vuonna.

Pikkulasten äitien raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet hieman vuodesta 2009, jolloin niiden osuus oli runsaat kahdeksan prosenttia.

Toisaalta vielä 1990-luvulla aborttiin päätyneiden pikkulasten äitien osuus oli vuosittain alle viisi prosenttia kaikista keskeytyksistä.

Asiantuntijoiden mukaan juuri lapsen saaneet pariskunnat luottavat raskaudenehkäisyssä liikaa imetyksen tehoon.

"Ensimmäistä lasta on ehkä yritetty pidemmän aikaa, eikä ajatella, että uusi raskaus voisi alkaa hyvin nopeasti", Gissler sanoo.

Ehkäisystä keskustellaan yleensä synnytyksen jälkitarkastuksessa, mutta sen ajankohta ja käytännöt vaihtelevat eri kunnissa.

Halosen mielestä ehkäisystä pitäisi puhua jo ennen synnytystä neuvolan perhevalmennuksessa, synnytyslaitoksella ja jälkitarkastuksen jälkeen.

Myös Helsingin yliopiston professori Oskari Heikinheimo painottaa, että ehkäisyyn liittyvät asiat on käytävä läpi viimeistään jälkitarkastuksessa, vaikkeivät ne tuntuisi vielä ajankohtaisilta.

"Sen jälkeen äiti tietyllä tavalla putoaa terveydenhuollon tutkajärjestelmästä. Kun on kädet täynnä työtä kotona, raskaaksi on paljon helpompi tulla kuin varata aika ehkäisyneuvolasta."

Halonen uskoo, että abortti herättää paljon ristiriitaisia tunteita naisissa, jotka ovat jo kokeneet raskauden, synnytyksen ja elämää vauvan kanssa.

"Kun tuntee sen maailman, pariskunta ehkä tiedostaa kykynsä ja mahdollisuutensa tulla vanhemmiksi eri tavalla kuin joku, joka kohtaa asian ensimmäistä kertaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat