Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus päättää tänään: Aiheuttiko huono tienpito kuoleman?

Kunnossapidosta vastanneelle virkamiehelle vaaditaan rangaistusta

Kotimaa
 
Nopeusrajoitus laski Iitin Kausalan onnettomuuspaikkaa lähestyttäessä.
Nopeusrajoitus laski Iitin Kausalan onnettomuuspaikkaa lähestyttäessä.

Kymenlaakson käräjäoikeus päättää tänään perjantaina, aiheuttivatko valtatie 12:n kunnossapidosta vastanneet henkilöt naisen kuolemaan johtaneen kolarin Iitissä.

Onnettomuus tapahtui lähellä Kausalan taajamaa 28. tammikuuta 2013, kun Kouvolasta Lahden suuntaan ajaneen naisen auto ajautui tien oikeassa reunassa olleeseen uraan.

Kuljettaja menetti autonsa hallinnan ja törmäsi vastaan tulleeseen pakettiautoon. Pakettiauton kuljettaja selvisi hengissä, mutta loukkasi rytäkässä rintaansa sekä kaularankaansa.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen aluevastaavalle ja kahdelle YIT Rakennuksen vastuuhenkilölle vaaditaan sakkorangaistusta kuoleman- ja vammantuottamuksesta. Aluevastaavalle syyttäjä vaatii tuomiota myös tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytetyt kiistävät olevansa vastuussa naisen kuolemasta ja pakettiauton kuljettajan vammoista.

Liikenneviraston lakiasiainjohtajan Laura Kuistion mukaan tien kunnossapidosta vastannutta virkamiestä ei ole tiettävästi koskaan tuomittu kuolemantuottamuksesta Suomessa.

Kolmea tiehallinnon ja kahta aliurakoitsijan palveluksessa ollutta henkilöä syytettiin Vantaalla vuonna 2007 menehtyneen moottoripyöräilijän kuoleman aiheuttamisesta.

Syytteet kuitenkin hylättiin sekä Vantaan käräjäoikeudessa että Helsingin hovioikeudessa.

Syyttäjä vetosi oikeudessa vuonna 2003 Kuopiossa tapahtuneeseen onnettomuuteen. Tuolloin kuopiolaismies kuoli, kun kymmenkiloinen jääkimpale putosi hänen päähänsä kerrostalon katolta. Korkein oikeus katsoi, että taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja syyllistyi kuolemantuottamukseen.

Kaakkois-Suomen ely-keskuksen viestintäjohtaja Jyrki Karhula pitää perjantaina annettavaa tuomiota merkittävänä ennakkotapauksena.

"Oma mielipiteeni on, ettei aluevastaava ole syyllistynyt rikokseen. Jos oikeudesta tulisi langettava tuomio, täytyisi miettiä uudelleen vastuuasioita ja koko teiden kunnossapidon hankintamallia", Karhula sanoo.

Poliisinesitutkinnassa selvisi, että tien reunan huonosta kunnosta oli valitettu tienpitäjälle jo syksyllä 2012.

Viimeisin valitus tehtiin onnettomuuspäivän aamuna tammikuussa 2013, minkä takia työnjohtaja kävi katsastamassa paikan.

Syytetty arvioi, että pientareelle oli muodostunut korjaamista vaativa ura. Hän ei kuitenkaan määrännyt painaumaa täytettäväksi, vaan päätti, että se korjataan myöhemmin.

Poliisin esitutkinnan mukaan tien piennar oli onnettomuuden aikaan 3–12 senttiä ajorataa alempana. Syyttäjä katsoo, että syytetyt laiminlöivät velvollisuutensa huolehtia tien kunnosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat