Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorotyö hankaloittaa lapsiperheiden arkea

Pienet koululaiset joutuvat viettämään aikaa yksin. Kunnat järjestävät toimintaa vain virka-aikaan.

Kotimaa
 

Vanhempien epätyypillisiin aikoihin tekemä työ hankaloittaa arkea erityisesti pikkukoululaisten perheissä.

Vuorotyö vaikeuttaa lastenhoitojärjestelyjä ja vähentää mahdollisuuksia tukea lasten koulunkäyntiä, vanhemmat arvioivat tänään Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistavassa tutkimuksessa.

Joka kolmas suomalainen työskentelee epätyypillisinä työaikoina, mutta eka- ja tokaluokkalaisille on tarjolla iltapäivätoimintaa ja kerhoja vain virka-aikaan. Laki ei velvoita järjestämään päivä- tai vuorohoitoa kouluikäisille, ja monissa kunnissa sitä ei ole tarjolla lainkaan.

"Perheiden välillä on eroja siinä, miten hyvin he pystyvät sovittamaan työn ja lapsen tarpeet yhteen. Monet kokevat hankaluuksia olla lasten elämässä riittävällä tavalla läsnä", kertoo tutkija Riitta-Leena Metsäpelto Jyväskylän yliopistosta.

Iltavuoroon menevä vanhempi ei välttämättä näe koulua käyviä lapsiaan ollenkaan päivän aikana. Toisten mielestä vuorotyö antaa kuitenkin mahdollisuuden vuorotella lasten hoidossa ja hoitaa päivisin perheen asioita.

Lasten hoito jäi tutkimuksessa lähes kokonaan vuorotyössä olevien perheiden omien verkostojen varaan.

Lapset viettivät aikaa yksin kotona useimmiten ystävien ja sisarusten kanssa, mutta myös toisen vanhemman tai sukulaisen hoivissa. Joka neljäs pienistä koululaisista oli ollut viikon aikana yksin, yleensä kuitenkin vain muutaman tunnin.

"Jossakin tapauksessa lapsi oli ollut yksin kotona 9–10 tuntia", Metsäpelto kertoo.

Epätyypilliset työajat kuormittavat eniten yhden vanhemman perheitä. Tutkimuksessa yksinhuoltajaäiti kertoi joutuvansa ottamaan seitsenvuotiaan lapsensa mukaan työpaikalle kerran viikossa.

Metsäpellon mukaan vuorotyö kasautuu myös jonkin verran perheisiin niin, että molemmat vanhemmat työskentelevät epätyypillisinä aikoina.

Noin 30 prosenttia äideistä, joilla on 7–17-vuotiaita lapsia, tekee muuta kuin säännöllistä päivätyötä. Isistä 21 prosenttia työskentelee epätyypillisiin aikoihin.

Kansainvälisten tutkimusten mukaan vuorotyöllä on pääsääntöisesti kielteisiä vaikutuksia lasten hyvinvointiin.

Metsäpellon tutkimuksessa epätyypillistä työaikaa tekevät vanhemmat kertoivat päivätyötä tekeviä vanhempia useammin, että heidän lapsillaan esiintyi levottomuutta, aggressiivisuutta ja keskittymisvaikeuksia.

Tutkimukseen osallistui 71 vanhempaa, joista 49 teki epätyypillistä työaikaa. Heillä oli 6–12-vuotiaita lapsia. Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat