Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten pitää syödä jodia nykyistä enemmän

Valtion ravitsemusneuvottelukunta kehottaa vaihtamaan jodioituun suolaan

Kotimaa
 
Studio Skaala / Ilkka Hietala
Aikuinen saa tarpeeksi jodia, jos syö joka päivä kananmunan, muutaman viipaleen juustoa ja kolme lasillista maitoa tai piimää sekä kalaa 2-3 kertaa viikossa.
Aikuinen saa tarpeeksi jodia, jos syö joka päivä kananmunan, muutaman viipaleen juustoa ja kolme lasillista maitoa tai piimää sekä kalaa 2-3 kertaa viikossa. Kuva: Studio Skaala / Ilkka Hietala

Kun aamulla voitelet leipää ja sirottelet suolaa kananmunalle, sekä leivässä että sirottimessa pitäisi olla jodioitua suolaa. Niin suosittelee valtion ravitsemusneuvottelukunta.

"Suurella osalla suomalaisista on lievä jodinpuutos. Kun väestö saa vähän jodia, on todennäköistä, että jodin puutteesta johtuva struuma alkaa lisääntyä", perustelee neuvottelukunnan pääsihteeri Anja Lyytikäinen Evirasta.

Fakta

Leipomot tutkivat jodioitua suolaa

 Elintarviketeollisuuden pitäisi siirtyä käyttämään jodioitua suolaa, valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee. Elintarviketeollisuusliitto kannustaa yrityksiä siihen.

 Ravintoloita pyörittävä Amica on käyttänyt aina jodioitua suolaa ruuan valmistuksessa ja leivonnassa, sanoo ravitsemusasiantuntija Leila Fogelholm Fazer Food Servicestä.

 Vaasan Oy aikoo selvittää, milloin siirtyminen olisi mahdollista, kertoo tutkimuspäällikkö Marika Lyly.

 Fazer-leipomot kertoo seuraavansa tilannetta.

Struuma hävisi Suomesta, kun suolaan alettiin lisätä jodia.

"Olisi virhe odottaa, että ongelma syntyy uudelleen", Lyytikäinen huomauttaa.

Struumaksi kutsutaan suurentunutta kilpirauhasta. Jodin puutos voi aiheuttaa myös neurologisia kehityshäiriöitä sikiölle.

Lääketieteen huippulehdessä Lancetissa pari vuotta sitten julkaistu brittitutkimus totesi, että vähän jodia raskauden aikana saaneiden naisten lapset ymmärsivät luettua huonommin kuin tarpeeksi jodia saaneiden naisten lapset.

Vähäiseen jodin saantiin liittyi myös alhaisempi älykkyysosamäärä.

Jodin saanti on vähentynyt kuluneen 10–15 vuoden aikana. Syy on ruokailutottumusten muutos.

Valtaosa syö päivittäin ulkona, joukkoruokailussa tai ravintolassa, jotka eivät käytä jodioitua suolaa. Sitä ei ole käytetty myöskään elintarviketeollisuudessa, eikä jodia ole erikois- tai sormisuoloissa.

Jodin määrää seurataan virtsasta. Valtaosa siitä erittyy virtsaan. Saanti riittää, jos litrassa virtsaa on vähintään 100 mikrogrammaa jodia. Suomalaisten lukema putosi kymmenessä vuodessa 81:sta 63 mikrogrammaan, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on todennut. Peräti joka kolmannen jodineritys alittaa kohtalaisen jodinpuutoksen rajan, joka on 50 mikrogrammaa.

Aikuisten pitäisi saada päivittäin 150 mikrogrammaa jodia, mutta raskaana olevien 175 ja imettävien peräti 200 mikrogrammaa.

Jodia ei pidä hankkia syömällä enemmän suolaa, koska suolaa tulee suomalaisille liikaa jo nyt. Sen sijaan tulisi vaihtaa jodioituun suolaan mahdollisimman pian ja huolehtia, että syö tarpeeksi luontaisesti paljon jodia sisältäviä ruoka-aineita kuten kalaa ja maitotuotteita.

Vegaaneille ja maidotonta ruokavaliota noudattaville suositellaan ravintolisää kuten vitamiinipilleriä, jossa on suositeltu määrä jodia. Apteekkien joditipat ja -tabletit taas on tarkoitettu muuhun käyttöön.

Suositeltua annosta ei kannata ylittää. Ravitsemusneuvottelukunta varoittaa, että monissa merilevävalmisteissa on haitallisen paljon jodia.

"Tullilaboratorio on havainnut, että kuivatuissa merilevissä on hyvin paljon jodia. Päiväannos jodia voi olla teelusikallisessa tai jopa neljänneslusikallisessa kuivattua levää", Lyytikäinen kuvailee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat