Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irlantilaiset ohjeet auttavat kertomaan vammaisuudesta

Ensitietoverkosto käänsi lääkäreille Irlannin kansalliset suositukset

Kotimaa
 

Ensitiedon antamiseen on nyt suositukset myös suomen kielellä. Ensitiedolla tarkoitetaan sitä, miten tieto lapsen vammaisuudesta tai sairaudesta kerrotaan ensimmäistä kertaa vanhemmille.

Järjestö- ja viranomaistoimijoista koostuva Ensitietoverkosto julkaisi torstaina käännöksen Irlannin kansallisista suosituksista suomeksi.

Verkosto haluaa mallin mukaiset kansalliset suositukset Suomeenkin. Nyt käytännöt ensitiedon antamisesta vaihtelevat suuresti ympäri Suomea. Irlannissa virallisen aseman vuonna 2012 saanut suositus on käytössä kaikissa sairaaloissa, joissa hoidetaan lapsia.

"Sillä, miten ensitieto annetaan, on suuri merkitys lapsen perheelle. Se vaikuttaa kiintymyssuhteen syntymiseen lapsen ja vanhemman välillä mutta myös vanhempien ja ammattilaisten yhteistyöhön tulevaisuudessa", kertoo toiminnanjohtaja Miina Weckroth Vammaisperheiden monitoimikeskus Jaatinen ry:stä.

Suositus on tarkoitettu tilanteisiin, jossa vanhemmille kerrotaan esimerkiksi lapsen liikunta-, aisti- tai kehitysvammasta. Lääkärit voivat hyödyntää irlantilaisia ohjeita raskauden aikana, lapsen syntyessä tai myöhemmin.

Weckroth pitää Irlannin mallia hyvänä, sillä siinä korostetaan lapsen ja perheen kunnioittamista. Asiallisen tiedon antamisen lisäksi korostuvat empatia ja toivon ylläpitäminen.

Lääkäri Jorma Komulainen Duodecim-seurasta pitää nyt käännetyn suosituksen käyttöönottoa Suomessa edelleen mahdollisena.

"Ne voisivat Suomen oloihin sovellettuna toimia ensitietosuosituksina. Nyt olisi tärkeää arvioida suositusten toimivuus yhdessä kaikkien toimijoiden kanssa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat