Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jonkka arvostelee Kiurun johtajanimitystä

Arviointikeskuksen johtajanimitys ei kuitenkaan ollut lainvastainen

Kotimaa
 
Krista Kiuru
Krista Kiuru

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka arvostelee opetusministeri Krista Kiurun (sd) johtajanimitystä uskottavuuden puutteesta. Lainvastaisuutta oikeuskansleri ei itse nimityksestä löytänyt, mutta sen valmistelu olisi voinut olla objektiivisempaa ja asiallisempaa.

Valtioneuvosto nimitti toukokuussa 2014 Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen johtajaksi Kiurun esityksestä yhteiskuntatieteiden maisteri Harri Peltoniemen Porin yliopistokeskuksen johtajan paikalta. Hän on sosiaalidemokraatti.

Virkaa haki 43 henkilöä, joista 17:llä oli tohtorintutkinto. Nimityksestä kanteli yksi heistä, filosofian tohtori Helka Kekäläinen, joka pääsi seitsemän kärkihakijan joukkoon ja toimii nyt keskuksessa Peltoniemen alaisuudessa.

Ministeri ja ministeriön virkamiehet loukkasivat hänen mukaansa useita hallintolain oikeusperiaatteita. Esimerkiksi virantäyttömuistiossa Peltoniemen ansioita oli Kekäläisen mukaan liioiteltu voimakkaasti ja jopa harhaanjohtavasti etenkin koulutuksen arvioinnissa.

"Epäasiallisesta suosimisesta" saattoi oikeuskanslerin mukaan herätä epäilyjä, kun ministeri kertoi oman suosikkinsa kesken virkamiesvalmistelun. Hakijoiden ansiovertailua ei ollut tuolloin vielä tehty.

Jonkka ehdottaakin valtion virkanimityksistä valitusoikeutta tuomioistuimeen, jotta hakijoiden oikeusturva paranisi ja yleinen luottamus virkanimitysten asianmukaisuuteen vahvistuisi.

Oikeuskansleri muistuttaa, ettei hän voi ottaa kantaa siihen, kuka oikeudellisesti mahdollisista hakijoista olisi tullut nimittää virkaan. Oikeuskansleri ei löytänyt näyttöä siitä, että nimittäjä olisi ylittänyt harkintavaltansa tai käyttänyt sitä lainvastaisesti.

Jonkan mukaan Kiuru on silti "tosiasiallisesti vaikuttanut nimityksen valmisteluun sekä myös siihen, ketä tullaan esittämään virkaan".

Oikeudellisesti kestävää näyttöä ei ole oikeuskanslerin mukaan siitä, että ohjaus olisi ollut poliittisesti motivoitunutta tai muutoin lainvastaista.

Nimitysprosessin objektiivisuutta ja asianmukaisuutta kohtaan tunnettavan luottamuksen kannalta olisi ollut parempi, jos Kiuru ei olisi kesken virkamiesvalmistelun nimennyt omasta mielestään "pätevintä ja sopivinta" ehdokasta, oikeuskansleri sanoo.

Kiuru oli itsekin kertonut joutuneensa valintaa tehdessään arvioimaan, "miltä hänen kotikaupungistaan kotoisin olevan hakijan valinta vaikuttaisi". Tosin Kiuru selitti, että hän oli kertonut suosikistaan vain "alustavasti".

Selvityksestä kävi ilmi, että opetusministeriön kansliapäällikkö olisi painottanut enemmän hakijoiden arviointikokemusta, jolloin kolme muuta hakijaa olisi ollut pätevämpi kuin valittu. Kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ei halunnut torstaina kommentoida asiaa.

Jaakko Jonkka
Jaakko Jonkka
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat