Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meistä halutaan tehdä lakkoja pelkääviä ruotsalaisia

Kotimaa
 
Teemu Luukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan toimittaja.

Suomessa työmarkkinoiden keskusjärjestöillä on tunnetusti paljon valtaa. Nyt ne tekevät meistä ruotsalaisia. Se voi tapahtua melko nopeastikin.

Jo viime vuoden alusta työnantaja- ja palkansaajajärjestöt ovat neuvotelleet isosta paketista, joka saattaa mullistaa tapoja, joilla työelämän ristiriidoista sovitaan. Perimmäinen tarkoitus on vähentää lakkoja ja luoda järjestelmiä, joilla ongelmista neuvotellaan ennen kuin ne kärjistyvät esimerkiksi lakoksi tai työpaikan ilmapiirin pattitilanteeksi. Suomalaisten pitäisi siis opetella ruotsalaisten tavoille. Ruotsissa ei ole lakkoja niin paljon kuin Suomessa. Siellä sovitaan. Siellä on kovemmat lakkosakot kuin meillä.

Pöydässä on ollut muun muassa työnantajien ehdotus, että myös laittomista lakoista pitäisi ilmoittaa etukäteen. Jos etukäteisneuvotteluissa ei löytyisi sopua, sakot olisivat julmat – siis mikäli työnantajan tahto menee läpi. Työnantaja haluaisi myös Ruotsin mallin mukaisen järjestelmän, jossa vientiala määrittelisi palkankorotukset. Ja tukilakoissa ei saisi enää sulkea satamia pikkujoukon ongelmien takia.

Palkansaajien toiveena on muun muassa kieltää sopimusshoppailut, vahvistaa pääluottamusmiehen asemaa, tehostaa ongelmien syiden selvittämistä, laajentaa keskitetyt palkankorotukset myös sopimuksettomille aloille, laimentaa työnantajien yksipuolista tulkintaoikeutta työehtosopimuksissa ja vaikkapa saada yt-ulosmarsseille jonkinlainen hyväksyntä.

Neuvotteluja käydään aamusta iltaan. Takaraja on sunnuntai. Maanantaiksi on kutsuttu järjestöjen hallinnot koolle.

Palkansaajia kauhistuttaa osa työnantajien ehdottamista Ruotsin-malleista. Etenkin isot lakkosakot.

Ilman kovaa hintaa palkansaajat eivät luovuta hitustakaan nykyisistä lakko-oikeuksistaan. Ratkaisua ei synny, elleivät lähes kaikki palkansaajaryhmät tunne hyötyvänsä lopputuloksesta. Se onkin vaikeaa, sillä neuvoteltavat muutokset kohdistuisivat kovin eri tavoin eri ammattiryhmiin. Yleensä sopimuksia syntyy vain, jos molemmilla osapuolilla on kova paine saada sopimus aikaiseksi. Palkansaajien painekattilasta ei oikein pihinä kuulu.

Molemmilla puolilla on kuitenkin kova halu näyttää poliitikoille, että kyllä he jälleen kerran kykenevät tekemään päätöksiä toisin kuin poliitikot.

Helppoa se ei tule olemaan. Suomi kun ei ole Ruotsi.

Teemu Luukka HS
teemu.luukka@hs.fi
Kirjoittaja on talouden ja politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat