Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlahdelle ennakoidaan leväkesää

Suolapulssi tuo happea Itämeren syvänteisiin

Kotimaa
 
Leif Rosas
Sinilevälautta kellui Hangon eteläpuolella viime heinäkuussa.
Sinilevälautta kellui Hangon eteläpuolella viime heinäkuussa. Kuva: Leif Rosas

Pohjanmereltä tullut suolapulssi tuo happea Itämeren huonokuntoisiin syvänteisiin.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkimusalus Arandan matkan tulokset kertovat, että suolapulssi on tuonut Itämereen suolaista valtameren vettä. Tämä parantaa pääaltaan tilaa.

Arandan matkanjohtajan, Syken kehittämispäällikön Juha Flinkmanin mukaan suolapulssi on todella suuri. Samalla suolaisuuden harppauskerros eli niin sanottu halokliini on noussut entistä matalammalle.

"Nyt syväveden tila paranee, kun sinne tulee happea. Sisäinen kuormitus pysähtyy niin kauaksi aikaa kuin vesi pysyy hapellisena", sanoo Flinkman.

Juuri sisäinen kuormitus on Itämeren ongelma. Pohjasta vapautuu fosfaattifosforia, joka aiheuttaa leväkukintoja.

Pitkään jatkuneen syväveden hapettomuuden takia Itämeren fosfaattifosforin varasto on hyvin suuri. Sitä on pintakerroksessakin niin paljon, että helteiden sattuessa sinileväkukinnat voivat olla runsaita ensi kesänä.

Suomenlahdellakin pintakerroksessa on nyt paljon fosfaattifosforia. Pitoisuus on korkeampi kuin edellisenä talvena, sillä viime kevään, kesän ja alkusyksyn aikana Itämeren pääaltaalta virtasi hapetonta syvävettä.

Talven myrskyjen seurauksena pohjanläheiseen veteen varastoitunut fosfaatti on sekoittunut ylempiin vesikerroksiin. Ravinnetilanne mahdollistaa Suomenlahdellakin voimakkaat sinileväkukinnat tulevana kesänä, jos tyyntä ja lämmintä riittää.

Suomenlahden tilaan suolapulssi ei tuo helpotusta. Syken erikoistutkijan Seppo Knuuttilan mukaan merialueen happitilanteeseen ja fosforipitoisuuteen vaikuttaa se, että Itämeren pääaltaan hapetonta ja ravinteikasta syvävettä virtaa ajoittain pitkälle Suomenlahden itäosiin saakka.

Tämän mahdollistaa koko 2000-luvun matalalla ollut Itämeren pääaltaan suolaisuuden harppauskerros. Virtauksiin vaikuttaa suursäätila. Huono happitilanne oli Suomenlahdella erityisesti vuosina 2003, 2006, 2010 ja 2014.

"Pintakerrokseen sekoittuessaan hapettomilta pohjilta vapautunut fosfori voi nostaa rehevyystasoa väliaikaisesti merkittävästikin, kuten nähtiin läntisellä Suomenlahdella ja lounaisilla merialueillamme viime kesänä", Knuuttila sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat