Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tienpidosta vastanneet vapautuivat syytteistä

Käräjäoikeus: syytetyt eivät syyllistyneet laiminlyönteihin

Kotimaa
 

Kymenlaakson käräjäoikeus on vapauttanut valtatie 12:n kunnossapidosta vastanneet henkilöt rikossyytteistä, jotka koskevat vuoden takaista kuolonkolaria.

Kihlakunnansyyttäjä Mirva Hilander vaati Kaakkois-Suomen ely-keskuksen aluevastaavalle ja kahdelle YIT Rakennuksen vastuuhenkilölle sakkorangaistusta kuoleman- ja vammantuottamuksesta. Aluevastaavalle syyttäjä vaati tuomiota myös tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Oikeudenkäynti koski kuolonkolaria, joka tapahtui lähellä Kausalan taajamaa Iitissä 28. tammikuuta 2013.

Kouvolasta Lahden suuntaan ajaneen naisen auto ajautui tien oikean reunan uraan, kuljettaja menetti auton hallinnan ja törmäsi vastaan tulleeseen pakettiautoon. Nainen kuoli, ja pakettiauton kuljettaja loukkaantui.

Syyttäjän mukaan syytetyt laiminlöivät velvollisuutensa huolehtia ajoradan pientareen turvallisuudesta. Piennar on kyseisessä kohdassa ollut noin 20 metrin matkalla 3–12 senttiä alempana kuin ajoradan reuna.

Ely-keskuksen aluevastaajan olisi syytteen mukaan pitänyt valvoa, että YIT Rakennus pitää tien turvallisessa kunnossa.

Syytetyt kiistivät syytteet.

Myös käräjäoikeuden mukaan kukaan syytetyistä ei syyllistynyt laiminlyönteihin. Oikeudessa jäi epäselväksi, kuinka kauan vaarallinen painauma on ollut tiessä.

Viimeisin valitus tehtiin onnettomuuspäivän aamuna tammikuussa 2013, minkä takia syytettynä oleva YIT Rakennuksen työnjohtaja kävi katsastamassa paikan.

Syytetty arvioi, että pientareelle oli muodostunut korjaamista vaativa ura. Hän ei kuitenkaan määrännyt painaumaa täytettäväksi heti vaan vasta myöhemmin.

Käräjäoikeus totesi, että työnjohtaja joutui valitsemaan vaikean ja riskialttiin vaihtoehdon välillä. Oikeuden mukaan syyttäjä ei pystynyt näyttämään toteen, että ratkaisu korjata vauriot myöhemmin olisi ollut väärä verrattuna toiseen vaihtoehtoon.

Oikeuden mukaan painauma oli nähtävissä ja auton hallinnan menettänyt kuljettaja olisi voinut valita myös toisen ajolinjan.

Mikäli käräjäoikeus olisi tuominnut ely-keskuksen ja YIT Rakennuksen edustajat syytteiden mukaisesti, kyse olisi ollut poikkeuksellisesta tapauksesta Suomessa.

Liikenneviraston lakiasiainjohtajan Laura Kuistion mukaan tien kunnossapidosta vastannutta virkamiestä ei ole tiettävästi koskaan tuomittu kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjä voi valittaa tuomiosta hovioikeuteen. HS ei tavoittanut perjantaina kihlakunnansyyttäjä Hilanderia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat