Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valejuristille pitkä tuomio petoksista

Huijasi verovaikeuksiin joutuneita yrittäjiä yli kymmenen vuotta

Kotimaa
 

Lempääläläinen yo-merkonomi tuomittiin perjantaina pitkään vankeusrangaistukseen kymmenistä törkeistä petoksista ja niiden yrityksistä tapauksessa, jossa mies esiintyi verovaikeuksiin joutuneita yrityksiä pelastavana juristina.

Pirkanmaan käräjäoikeus langetti miehelle kolme vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta ja sen päälle vahingonkorvausvastuita yli 200 000 euroa.

Timo Harri Kalevi Räihä, 48, ehti harjoittaa petosbisnestään vuosikausia. Varhaisimmat tapaukset ovat yli kymmenen vuoden takaa.

Miehen bisnes oli loppuvaiheissa niin tunnettua Pirkanmaalla, että joku teki hänestä varoittavan nettisivustonkin.

Oikeuden mukaan tuomio olisi ollut tekojen törkeyden ja laajuuden vuoksi viisi vuotta, mutta koska vuonna 2009 aloitetun esitutkinnan jälkeen oikeudenkäynnin aloitus viivästyi pitkään, Räihä sai tuomioonsa runsaan vuoden hyvityksen.

Miehen bisnes rullasi saman kaavan mukaan. Hän soitti vaikeuksiin joutuneelle yrittäjälle, esiintyi esimerkiksi asianajajana tai ylipäätään lakiasiaintoimiston edustajana ja kertoi, että hänellä olisi tuttuja verotoimistossa tai kokemusta siellä työskentelystä.

Tämän oli tarkoitus luoda kuva, että hän voisi auttaa yrittäjiä näiden vaikeuksissa.

Oikeudessa ilmeni, että hän oli opiskeluaikanaan siivonnut verotoimistossa.

Yrittäjät maksoivat Räihälle suuriakin summia ja kuvittelivat, että välttyisivät vastuusta, kun Räihä hoitaisi suhteidensa ja taitojensa kautta yrityksen asiat.

Oikeuden mielestä tämä oli pelkkää erehdyttämistä, koska hänellä ei ollut oikeata kykyä hoitaa asioita.

Hän oli myös pelotellut yrittäjiä monenlaisilla seuraamuksilla verottajasta poliisin. Kuvioon oli myös kuulunut ehdotus siitä, että Räihä olisi voinut fuusioida velkaisen firman omiin voitollisiin yrityksiinsä.

Yksi yrittäjä esimerkiksi kertoi, että oli tuolloin niin uupunut, että ajatus kuulosti hyvältä tavalta päästä yhtiöstä eroon, ja maksoi 15 000 euroa.

Käräjäoikeus muistutti perusasiasta: rikosoikeudellisia vastuita ei voi osakeyhtiön osakekannan kaupassa siirtää.

Tämä pätee myös muihin henkilökohtaisiin vastuihin, joita yrittäjälle on liiketoimissaan syntynyt.

Jukka Harju HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat