Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanvallan harmaalla alueella

Kotimaa
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Metropolihanke pysähtyi kuin liikenne Mannerheimintiellä, kun liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) päätti painaa jarrua. Seuraavia vihreitä on kuitenkin turha odottaa, sillä tämäkin hanke on umpikujassa.

Metropoli olisi toteutuessaan muodostunut Helsingin seudun 14 kunnasta, ehkä Porvoolla ja Lohjalla lisättynä. Uusi väliporras olisi vastannut alueellaan maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä. Ylintä päätösvaltaa olisi käyttänyt vaaleilla valittu valtuusto. Verotusoikeutta ei olisi, rahat tulisivat kunnilta.

Suru ei ole suuri, kun hanke kaatui. Pelot löysän hallinnon paisumisesta ovat perusteltuja. Meillä kansalaisina on kuitenkin kaikki syyt murehtia sitä, että vaalikauden kaikki pyrinnöt hyvinvointi- ja palvelurakenteiden uudistamiseksi ovat menneet mönkään. Tulemme ikävä kyllä veronmaksajina löytämään tämän edestämme.

Hallitus tyri aikeensa liittää kuntia yhteen – vaikka väkipakolla. Sote-uudistus uhkaa kariutua perustuslaillisiin ongelmiinsa. Mikään ei ole edennyt, ja ongelmat ovat kasautuneet. Samaan aikaan päättäjät ovat käyttäneet energiansa pilvilinnojen maalailuun tai niiden alasampumiseen.

Liian heikkojen ja/tai eripuraisten kuntien kyky vastata huoltosuhteen, palvelujen ja maankäytön kasvaviin haasteisiin on riittämätön. Korjausvelka kasvaa niin ihmisten hyvinvoinnin, palvelujen kuin rakennetun ympäristönkin osalta.

Monin paikoin näkymä on korjauskelvoton.

Tarvitsemme vahvempia harteita, jotta emme hukkaisi voimavaroja ajan peluuseen, kotiin päin vetoon ja yhdellä varpaalla nilkuttamiseen. Kevätvaaleissa ratkaistaan se, kuinka pysäytämme terveydenhuollon, koulutuksen ja elinympäristömme rapautumisen. Siitäkin on kyse, pystymmekö suuntaamaan huomiomme asunto-, elinkeino- ja liikenneasioissa yhteiskunnan kokonaisetuun – nurkkakuntaisen osaoptimoinnin sijaan.

Ongelmia ei ratkaista ilman, että päättäjät uskaltavat kajota vallan ja vastuun perusrakenteisiin.

Metropolihallinto, sote-alue ja kuntayhtymät edustavat kaikki kansanvallan harmaata aluetta, jonka toimintakyky on lähtökohtaisesti vajavainen. Kuntien tehtäväkenttää kannattaa kuitenkin hallitusti ohjata niitä vahvemmille yksiköille. Hyvä malli löytyy Ruotsista, jossa maakäräjäkunnat, landstingit, huolehtivat suuresta osasta kansalaisten lähipalveluita.

Niiden olemassaolon oikeutus syntyy paitsi demokraattisesta päätöksenteosta myös verotusoikeudesta.

Kuntien ja valtion väliin ei tarvita enää yhtään uutta renkiä. Nyt on isäntien aika astua esiin.

Antero Mukka
antero.mukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat