Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

UM: Suomi hyötyy Nato-yhteistyöstä

Ulkoministeriö päivitti Suomen turvallisuuspoliittisen yhteistyön yksiin kansiin ja laittoi sen nettiin

Kotimaa
 
Tuomioja: Suomen sotilaita myös Ruotsiin sotaharjoituksiin
Tuomioja: Suomen sotilaita myös Ruotsiin sotaharjoituksiin
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan EU:n jäsenyys on Suomen turvallisuudelle merkittävintä. Eniten tapahtuu kuitenkin kahdenvälisessä yhteistyössä Ruotsin kanssa. Ensi tiistaina julkistetaan selvitys, joka kartoittaa laveasti Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön tiivistämistä. Tuomiojan mukaan yhteistä osaamista voidaan kehittää monin eri tavoin. Ja kaikki lisää kummankin maan puolustuksen uskottavuutta ja toimivuutta. HS:n tietojen mukaan kaavailuissa olisi myös maavoimien yhteistyö ja niin, että ruotsalaissotilaita voisi tulla harjoittelemaan Suomeen.

Suomi liputtaa turvallisuuspoliittisissa linjauksissaan selkeästi länteen. Suomen puolustukselle Nato-kumppanuus on antanut eniten konkreettista hyötyä ja Yhdysvallat on tärkeä yhteistyökumppani, arvioi perjantaina julkistettu ulkoministeriön (UM) turvallisuuspoliittinen katsaus.

Suomen ja Ruotsin yhteistyö voisi katsauksen mukaan edetä jopa puolustusliittoon asti.

Sen sijaan EU-yhteistyö on Suomen puolustusvinkkelistä jäänyt rajalliseksi. Vaikka katsauksen mukaan EU ei jäisi passiiviseksi, jos johonkin jäseneen kohdistuu aseellinen hyökkäys, avunantolausekkeen arvo on poliittinen. Käytännön toimeenpanoa varten ei EU:lla ole järjestelyä.

Vauhtia 80-sivuisen katsauksen valmistelulle antoi tasavallan presidentin Sauli Niinistön viime kesän Kultaranta-seminaari.

Uusia linjauksia ei katsaus sisällä. Nato-jäsenyydestä todetaan tutulla tavalla, että Suomella on mahdollisuus jäsenyyttä hakea niin halutessaan.

Nato-kumppanuuden uusia mahdollisuuksia katsaus käy läpi laajasti.

Suomi on yksi Naton viidestä erityiskumppanuusmaasta kolmen vuoden ajan. Suomi voi olla kumppanuuden kehittämisessä myös itse aloitteellinen. HS:n tietojen mukaan Suomi voisi avata Natolle esimerkiksi omia sotaharjoituksiaan Suomessa. Natoa on kiinnostanut tykistöammunnat Lapissa.

Suomi on myös ilmoittanut Naton tämän vuoden harjoituksiin tukun kykyjä: merivoimien aluksen, rannikkojääkäriyksikön, Horneteja ja helikoptereita

Katsaus painottaa, että Nato-kumppanuus on Suomen kansalliselle puolustukselle vain täydentävä ja vahvistava.

Kumppanuus ei anna turvatakuita, eikä velvoita Suomea osallistumaan Naton yhteiseen puolustukseen tai antamaan aluettaan Naton käyttöön.

"Kelpo tekstiä ja laadittu asiantuntevasti. Ja ulkoministeri (Erkki) Tuomioja (sd) on käyttänyt sordiinoa niin, että mitään Nato-hötkyilyä ei ole luettavissa", tiivistää puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps).

"Tämä on hyvä pohja uuden hallituksen turvallisuus-ja puolustuspoliittiselle selonteolle. Mutta kyllä myös Nato-selvitys tarvitaan."

"Nato-selvitys ei ole nyt tarpeellinen. Heillä, jotka tästä puhuvat, näyttää olevan jo hyvin valmiit käsitykset asiasta. En oikein tiedä, mitä selvitys välttämättä palvelisi", Tuomioja sanoo.

UM julkaisi katsauksen kokonaan myös netissä.

Martti Kainulainen Lehtikuva
Ruotsi osallistui EU:n nopean toiminnan joukkojen pohjoismaisen taisteluosaston harjoituksiin 2007.
Ruotsi osallistui EU:n nopean toiminnan joukkojen pohjoismaisen taisteluosaston harjoituksiin 2007.
Erkki Tuomiojan mielestä Nato-selvitys ei ole nyt tarpeellinen.
Erkki Tuomiojan mielestä Nato-selvitys ei ole nyt tarpeellinen.
Ulkoministeriön tuore katsaus ei sisällä uusia linjauksia.
Ulkoministeriön tuore katsaus ei sisällä uusia linjauksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat