Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rinne vetoaa Stubbiin: Laita kokoomus kuriin

Metropolihallinto, Pisararata ja koulutuksen säästöt kiistan kohteina

Kotimaa
 
Laura Oja HS
Antti Rinne ihmettelee kokoomuksen eduskunta- ja ministeriryhmän venkoilua.
Antti Rinne ihmettelee kokoomuksen eduskunta- ja ministeriryhmän venkoilua. Kuva: Laura Oja HS

Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) esittää "vakavan vetoomuksen" pääministeri Alexander Stubbille (kok), jotta tämä laittaisi kokoomuksen eduskunta- ja ministeriryhmän kuriin.

"Meillä on kolme merkittävää aiemmin sovittua rakennepoliittista päätöstä sekä yksi elinkeinoelämän toimintaan vaikuttava päätös, jotka kaikki ovat vastatuulessa kokoomuksen eduskuntaryhmän toiminnan takia."

Rinne tarkoittaa Pisararataa, metropolihallintoa, toisen asteen koulutuksen säästöjä sekä metsähakkeen energiatukien leikkausta.

Poikkeuksellista vetoomustaan Rinne perustelee Suomen luottoluokituksella.

"Olen tapaamassa parin viikon päästä luottoluokittaja Fitchin edustajia. Minun on aika vaikea selittää heille, että kyllä me näitä rakenneuudistuksia tehdään ja säästetään – mutta meidän päähallituspuolue ei jostain syystä saa omaa ryhmäänsä ruotuun asioiden läpiviemiseksi", Rinne sanoo.

"Tämä lisää riskiä, että toinenkin luottoluokittaja alentaa Suomen luokitusta. Vetoan pääministeriin vahvasti, että hän hoitaa asiat kuntoon omassa eduskuntaryhmässään."

Rinteen mielestä Helsinkiin kaavailtu maanalainen Pisararata on koko maan liikenteen ja kilpailukyvyn vahvistamisen kannalta "äärimmäisen tärkeä hanke".

Pisararata piti saada maanantaina osaksi lisätalousarviota, mutta sitä jouduttiin lykkäämään, kun rahoitusneuvottelut pääkaupunkiseudun kuntien kanssa olivat kesken.

"Nyt kuntien rahoitusosuudesta on sovittu – eikä ole mitään estettä laittaa asiaa täytäntöön", Rinne sanoo.

Hän uskoo Pisararadan tulevan lisätalousarvion täydennysesitykseen kuun lopussa.

"Pisararadasta on sovittu talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa sekä myös kaikkien hallituspuolueiden puheenjohtajien kesken. Lisäksi pääministeri Stubb on todennut moneen kertaan, että kyseessä on hyvä hanke. Silti kokoomuksen eduskuntaryhmästä kantautuu viestejä, ettei Pisararataa haluta viedä eteenpäin. Minä ja Sdp annamme kaiken tuen pääministerille, jotta hallitus tekee asiassa päätöksen", Rinne sanoo.

Pisararadan ehtona oli myös se, että pääkaupunkiseudun kunnat sitoutuvat kaavoittamaan 300 000 neliömetriä lisää asuntotuotantoa varten. Ne ovat siihen sitoutuneet.

"Edellytämme, että Kreikka pitää omista sopimuksistaan kiinni. Kyllä meidän pitää myös valtiona pitää omista sopimuksistamme kiinni", Rinne sanoo.

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) kertoi torstaina, että kokoomus ei kannata pääkaupunkiseudulle kaavailtua metropolihallintoa. Keskeisenä perusteena oli alueen kuntien kriittiset lausunnot.

Rinteen mukaan kuntien antamissa metropolilausunnoissa on erinäisiä asioita, jotka pitää ottaa huomioon. Silti Rinteen mielestä hallitusohjelmassa sovittu metropolihallinto pitää viedä eteenpäin.

Asia menee seuraavaksi hallituspuolueiden puheenjohtajien päätettäväksi. "Pääministerillä on hallituksen vetovastuussa tärkeä rooli rakennepoliittisen asiakokonaisuuden edistämisessä. Hän saa siihen Sdp:n täyden tuen", Rinne sanoo.

Kolmantena asiana Rinnettä harmittavat koulutuksen säästöt, jotka ovat jämähtäneet Raija Vahasalon (kok) johtamaan eduskunnan sivistysvaliokuntaan.

Rakennepaketissa sovittiin, että kuntien tehtäviä karsitaan miljardilla. Muutenkaan säästösummasta ei saatu kasaan kuin vajaa puolet. Jos koulutussäästöt eivät toteudu, summa jää parin sataan miljoonaan.

Rinteen mukaan vastatuuleen on joutunut myös hakkeen energiatukien leikkaus.

Kyseessä on elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) lakiesitys turpeen veron alentamiseksi. Sen osana tarkoitus oli leikata hakkeen energiatukea, ettei kuitupuuta ja tukkeja menisi liiaksi poltettavaksi.

"Nyt eduskunnasta kantautuu tietoja, että eräät kokoomuksen edustajat vastustavat tätä. Annan kaiken tukeni pääministerille, että hän veisi eteenpäin tätäkin yhdessä sovittua asiaa."

Rinteen mukaan hän "ei aidosti ymmärrä", mistä kokoomuksen toiminta johtuu.

"Nämä kaikki ovat yhdessä sovittuja asioita, joista ei missään yhteydessä ole yhdessä sovittu luovuttavaksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat