Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikot vääntävät metropolihallinnosta – asukkaita ei voisi vähempää kiinnostaa

Poliitikot uskovat uudistusten nousevan tuhkasta. Mäkkylän asemalla asia ei voisi vähempää kiinnostaa.

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Julkisen liikenteen hinnoittelussa kuntarajojen merkitys on jo häviämässä, kun liput hinnoitellaan vastaisuudessa vyöhykkeiden perusteella. Opiskelija Tiina Rantamäkeä maksurajat eivät häiritse nytkään. "Jotkut kaverit kävelevät mieluummin Mäkkylästä Pitäjänmäen asemalla kuin maksavat seutulipun."
Julkisen liikenteen hinnoittelussa kuntarajojen merkitys on jo häviämässä, kun liput hinnoitellaan vastaisuudessa vyöhykkeiden perusteella. Opiskelija Tiina Rantamäkeä maksurajat eivät häiritse nytkään. "Jotkut kaverit kävelevät mieluummin Mäkkylästä Pitäjänmäen asemalla kuin maksavat seutulipun." Kuva: Sami Kero HS

Jos jostain pitää löytää pääkaupunkiseudun yhteisestä hallinnosta kiinnostunut tavallinen kaupunkilainen, paikka voisi olla Mäkkylän asema Helsingin ja Espoon näkymättömällä rajalla.

Mutta ei. Asia kiinnostaa yhtä paljon kuin eiliset uutiset.

Tästä on kyse

 Hallitus on yrittänyt vauhdittaa Helsingin seudun kuntien yhteistyötä metropolilailla.

 Metropolissa kunnat päättäisivät maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä yhdessä.

 Metropolilla olisi vaaleilla valittava valtuusto.

 Laki näyttää menevän kiville. Kuntaministeri Paula Risikko ilmoitti torstaina, ettei hänen puolueensa kokoomus kannata metropolihallintoa.

"Jäin pari vuotta sitten eläkkeelle, eikä sen jälkeen voisi hallintojutut vähempää kiinnostaa. Ihan yhdentekevää, missä menee kuntaraja", hymähtää vantaalainen Eeva Pajakoski.

Poliitikot ja virkamiehet ovat yrittäneet yhteisen hallinnon eteen niin kuntaliitoksia kuin metropoliakin, mutta yritykset sulavat.

Kuntaliitokset ovat selvässä vastatuulessa, ja torstaina kuntaministeri Paula Risikko (kok) ennakoi kokoomuksen kaatavan myös toisen vaihtoehdon eli metropolihallinnon.

Useille poliitikoille ja asiantuntijoille Helsingin seudun kuntien yhteistyön parantamiseen tähtäävän metropolihallinnon kaatuminen ei tullut yllätyksenä.

Pettyneimpiä ovat sosiaalidemokraatit.

"Nyt otettiin valtava takapakki ja monen vuoden työ meni hukkaan", tuskittelee Helsingin demarien valtuustoryhmän vetäjä Osku Pajamäki.

Vastuu uudistuksen kamppaamisesta on hänen mielestään Helsingin kokoomuksen johdolla, jota vihreät tukivat.

"Vaaleilla valittu metropolivaltuusto olisi ollut paikka, jossa seudun kuntien edustajat olisivat opetelleet elämään yhdessä. Yhteistyötä ei saada aikaan kuntien pakkoliitoksilla", Pajamäki sanoo.

Mäkkylän aseman vieressä näkee, että luonnossa kaupungit ovat jo liittyneet toisiinsa. Jossain talojen välissä sijaitsee raja, mutta Espoon Mäkkylä ja Helsingin Pitäjänmäki ovat kasvaneet yhteen.

Helsinkiläiset Jan-Erik Ilmoni ja Sisko Kangas-Juvonen sekä espoolainen Mikael Valli toivovat vain, etteivät mahdolliset hallintouudistukset tuo lisäkuluja.

"Landepaukut ovat rakentaneet tämän alueen. Se, mikä sattuu olemaan kunnan nimi, on ihan samantekevää", sanoo Kangas-Juvonen.

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara kertoo, että olisi jo puoli vuotta sitten voinut lyödä vetoa hankkeen kariutumisen puolesta.

"Demarit olivat tekemässä metropolihallinnosta liian löyhää", hän sanoo.

Soininvaara ja muut vihreät eivät jää metropolin mahdollista kuoppaamista suremaan, ja Soininvaaralla on jo uusi idea rakentamisen, maankäytön ja liikenteen järkevöittämiseen:

"Valtio antaisi alueen kunnille joka vuosi 200 miljoonan euron rahapotin ja sysäisi vastuun kunnille itselleen.

Espoo saa päättää, rakentaako se kaupunkiradan Espoon keskukseen ja Helsinki sen, rakentaako ratikkasillan Kruunuvuorenrantaan."

Valtion rahaa kunta saisi sen mukaan, paljonko sinne tulee asuntoja.

"Jos Pornaisiin ei rakenneta asuntoja, rahaakaan ei tipu, koska eihän silloin tarvita uusia teitäkään."

"Jos yhteistyötä ei saada pyörimään, seudun asukkaat kärsivät kalliista asuntojen hinnoista sekä pitkistä työ- ja harrastusmatkoista", muistuttaa Keravan entinen kaupunginjohtaja Rolf Paqvalin. Hän on selvittänyt muun muassa Lahden seudun kuntajakoa.

"Korkea asumisen hinta heijastuu palkkavaatimuksiin, mikä vie seudulta kilpailukykyä", Paqvalin varoittaa.

"Ehkä seuraava hallitus kääntää suuntaa ryhtymällä puuhaamaan maakuntahallintoa", Paqvalin sanoo ja viittaa keskustan hankkeisiin 1970-luvulta.

Yksi suuri metropolikaupunki olisi kansanedustaja Lasse Männistön (kok) mielestä paras ratkaisu, kun hajanaisesti rakennetun seudun liikenneväyliä ja asuntoalueita kaavoitetaan.

"Silloin kaikki päätöksenteko olisi yksissä käsissä", Männistö sanoo.

Hänen mielestään metropolikaupungista kannattaa järjestää kansanäänestys.

Sellaista on ehdottanut myös seudun kuntajakoa selvittänyt työryhmä.

"Vuoden 2017 kuntavaaleissa olisi luontevaa antaa kuntalaisten sanoa mielipiteensä", Männistö sanoo. Hän uskoo, että kuntalaiset ovat valmiimpia tekemään päätöksiä kuin päättäjät.

Espoossa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Konttas (kok) ei järjestäisi kansanäänestystä "väen väkisin".

"Nyt pitäisi pysähtyä miettimään ja odottamaan, miten sote-uudistukselle käy", Konttas sanoo. Hänen mielestään seudun ongelmien ratkaisemisessa auttaa jo valtion ja kuntien sopimus maankäytöstä, asumisesta ja liikenteestä.

"Espoo suhtautuu vakavasti sopimukseen ja sitoutuu kaupungille määrättyihin tavoitteisiin kaavoittaa asuntotontteja", Konttas painottaa.

Myös kaupunkitutkija, tohtori Seppo Laakso uskoo, että viime kesänä tehdyn sopimuksen puitteissa päästään eteenpäin.

"Kunnat ovat oppineet vähitellen etsimään seudullista tahtotilaa, koska valtion tukea tulee vain, jos asuntokaavoja syntyy tarpeeksi. Kytkös on vahva."

Marja Salmela HS
Marja Salomaa HS
Mäkkylä/Pitäjänmäki

Sami Kero / HS
Helsinkiläinen Vieno Kennedy ja espoolainen Asta Vesanen rupattelevat kuntarajan yli. Kennedy seisoo Helsingin Pitäjänmäen puolella ja Vesanen Espoon Mäkkylässä. Kumpikaan ei välitä rajasta, mutta sen vaikutus juna- ja bussilippujen hintoihin harmittaa molempia.
Helsinkiläinen Vieno Kennedy ja espoolainen Asta Vesanen rupattelevat kuntarajan yli. Kennedy seisoo Helsingin Pitäjänmäen puolella ja Vesanen Espoon Mäkkylässä. Kumpikaan ei välitä rajasta, mutta sen vaikutus juna- ja bussilippujen hintoihin harmittaa molempia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat